ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bu ay Tayvan’a düzenlediği ziyaret, Çin ile gerilim fişeğini ateşlemiş, Pekin’den art arda askeri hamleler gelmişti. Son hamle bugün Washington yönetiminden geldi.
İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer, ABD donanmasına ait iki savaş gemisinin bugün itibarıyla Tayvan Boğazı’ndan ilerlediğini duyurdu. Chancellorsville ve Antietam isimli savaş gemilerinin devriyesinin 8 ila 12 saat süreceği belirtildi.
Yetkililerin açıklamasına göre Amerikan savaş gemileri, ABD’nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik’e olan bağlılığını gösterdi.
Yapılan açıklamada, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde Amerikan ordusunun uçtuğu, yelken açtığı ve faaliyet gösterdiği vurgulandı.
Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Amerikan gemilerinin ülkenin güney yönünde ilerlediği ve kuvvetlerinin gözlem yaptığı, durumun ise normal olduğu aktarıldı.
ABD Tayvan Israrını Sürdürdü, Çin’in Tansiyonu Düşmedi
Tayvan’ı kendi toprağı gören Çin, Pelosi’nin ziyaretini başkaldırı olarak görmüş, ABD ve Tayvan için bu ziyaretin askeri sonuçlarının olacağı tehdidinde bulunarak tatbikatlarını başlatmıştı.
Bu tehditten sonra ABD ise Çin’in üstüne giderek yeni bir kongre heyetini Ada’ya göndermişti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Amerikalı milletvekillerinin Çin’in üzerinde hak iddia ettiği adayı ziyaret edip Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ile görüşmesine askeri misilleme ile karşılık vermişti.
Bunun üzerine ABD, Çin’i kızdıracak yeni bir karar alarak geçen hafta Tayvan’a ABD’li milletvekillerinden oluşan bir başka heyet göndermişti.
Bir ay içinde üçüncü kez ABD tarafından Tayvan’a ziyaret gerçekleştirilmesi Pekin’in baskısına bir meydan okuma olarak tanım buldu.
Çin’in askeri tatbikatlarını “kışkırtıcı” ve “sorumsuz” eylemler olarak tanımlayan ABD, geçtiğimiz hafta kıtalararası balistik füze testi yaptığını duyurmuştu. ABD’ye ise askeri misilleme Kuzey Kore’den gelmiş, Onchon’da iki seyir füzesi ateşlenmişti.
Çin-ABD-Kuzey Kore’nin füze çemberi ise Japonya’ya kadar genişledi. Tayvan’a yapılan ziyaretler Çin’i tahrik ederken Tayvan gerilimine Japonya da katılmış, Kuzey Kore ve Çin’e ulaşabilecek uzun menzilli seyir füzesi konuşlandırma planının olduğu öğrenilmişti.
İkinci Dünya Savaşı sonrası harpten vazgeçen, anayasasını ve ordusunu yalnızca kendini savunma üzerine kuran Japonya, Çin’in başlattığı füze hamlesine dahil olmuştu.