Aralarında Belçika, İtalya, Polonya ve Slovenya’nın da bulunduğu 12 ülke, Avrupa Birliği’nin gaz fiyatlarına yönelik planladığı üst sınırı “önemli ölçüde düşürmek için baskı yapıyor. AB ülkeleri, enerji bakanlarının 13 Aralık’ta yaptıkları bir toplantıda gaz fiyatlarına üst sınır koyacak bir anlaşma yapmaya çalışırken acil durum müzakereleri yürütüyor.
kolayca yatırım yapın
Devletler ise plan konusunda bölünmüş durumda. AB’nin 27 üye ülkesinden 12’si, fiyat üst sınırının ülkeler tarafından müzakere edilen son uzlaşmadan daha düşük olmasını talep eden bir bildiri yayınladı. Bildiride “Metin tatmin edici bir uzlaşma olarak değerlendirebileceğimiz bir noktaya yeterince gitmedi” ifadeleri yer aldı.
Açıklama, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, İtalya, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovenya ve Slovakya tarafından ortak olarak yapıldı. AB ülkeleri, gaz fiyatlarına sınır koyup koymama konusunda aylardır tartışıyor.
Bazı diplomatlar önümüzdeki hafta bir anlaşmaya varılmasını bekliyor ve son tekliften memnun olmayan ülkelerin teklifin onaylanmasını engelleyecek kadar desteğe sahip olduğuna dikkat çekiyor. Avrupa’da gaz fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından gaz dağıtımını kesmesi, yakıt maliyetlerini artırması ve enflasyonu artırmasının ardından bu yıl yükseldi.
Üst sınır yanlısı ülkeler, tedbirin ekonomilerini yüksek enerji maliyetlerinden koruyacağını söylese de, Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve gaz piyasası olan Almanya ve Hollanda, enerji piyasalarının normal işleyişini bozabileceği ve gazı caydırabileceği uyarısında bulunarak gaz fiyatlarına üst sınır getirilmesine karşı çıkıyor.