Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

7000 Puan Aşıldı! Borsa Pozitif Gelişmelerle Gaza Bastı

BIST 100 endeksi, Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın açıklamalarından sonra, başkan yardımcılıklarına atanan liyakat sahibi isimlerin etkisiyle tüm zamanların zirvesine çıktı.
7000 Puan Aşıldı! Borsa Pozitif Gelişmelerle Gaza Bastı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Bu hafta dünya genelinde Amerika, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları takip edildi. ABD ve Avrupa 25 baz puanlık faiz artışı yaparken, Japonya bu sabah açıkladığı kararla yüzde 0,10 oranındaki negatif  faiz oranını sabit tuttu.

Küresel piyasalar merkez bankalarının faiz kararları ile karışık seyrederken, yurt içinde yükseliş hızlanmış durumda. Ekonomi yönetiminde alınan kararlar, liyakatlı isimlerin göreve getirilmesi yatırımcıları mutlu etti. Güven ortamının yeniden tesis edileceği iyimserliği ile Borsa İstanbul bu sabah bir kez daha rekor tazeledi.

BIST 100 endeksi (XU100) Perşembe günü yüzde 1,66 değer kazancıyla 6.856 puandan kapandı. Tüm zamanların en yüksek kapanışının gerçekleştiği günde, BIST 100 içindeki hisselerin toplam işlem hacmi 145 milyar TL oldu.

Sektör endekslerinden en çok kazandıran yüzde 9,54 ile finansal kiralama olurken tek düşüş madencilikte gerçekleşti. Banka hisselerinin dahil olduğu sektör endeksinde ise yüzde 4’ün üzerinde artış yaşandı.

Borsa Tüm Zamanların Zirvesinde!

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: Paratic Piyasalar

Endeks haftanın son işlem gününe yüzde 1,01’e denk gelen 69,31 puanlık artışla başladı. 6.925 puanla açılan endeks seansın ilk dakikalarında rekor tazeledi. Günün ikinci yarısında ise  7.007,94 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

GCM Yatırım Banner

Açılışta sektör endeksleri arasında en fazla yükselen yine finansal kiralama olurken artış oranı yüzde 6’nın üzerinde kaydedildi. Saat 11.14 itibarıyla BIST 100 endeksi yüzde 1,77 artıda 6.977 puandan, BIST 50 endeksi yüzde 1,7 artışla 6.219’dan ve BIST 30 endeksi ise yüzde 1,7 artışla 7.612 puandan işlem görüyor.

Bankacılık endeksi yüzde 4, sınai yüzde 1, hizmetler yüzde 1,7, mali yüzde 2, ulaştırma yüzde 1,9, inşaat yüzde 1,7, finansal kiralama yüzde 7, gıda yüzde 1,1 yükseliş gösterdi.

BIST 30 endeksine dahil hisselerden fazla en artış yüzde 5,6 ile Yapı Kredi Bankası’nda (YKBNK) oldu.

Endekse yön veren büyük şirketlerden Turkcell yüzde 2, Petkim yüzde 1, Kardemir yüzde 1,1, Garanti Bankası yüzde 3,7, Akbank yüzde 4, Pegasus yüzde 4,5, İş Bankası yüzde 4, Sabancı Holding yüzde 1,5, Koza Altın yüzde 1,2, Tofaş yüzde 1,6 yukarı yönde hareket ediyor.

Yatırımcılar Ekonomi Yönetimindeki Gelişmeleri Olumlu Fiyatladı

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunu sunmak için ilk defa kameralar karşısına geçti. Verdiği net, gerçekçi, şeffaf ve öngörülebilirlik sunan açıklamaları herkes tarafından memnuniyetle karşılandı.

Gaye Erkan uygulanacak adımların enflasyonu bir süre daha yüksek tutacağını belirterek yıl sonu hedefini artırdı. Ancak genel tabloyu teknik verilerle açıklayarak, yatırımcıları tatmin eden ifadeler kullanması pozitif karşılandı.

Borsa İstanbul Erkan’ın açıklama yaptığı sıralarda yükselişini hızlandırarak günü rekor seviyeden tamamladı. Gece saatlerinde ise Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararları piyasanın güne yüksek risk iştahıyla başlamasını sağladı.

Cumhurbaşkanlığı kararına göre Merkez Bankası başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı. Yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan getirildi.

Bu isimlerin seçilmesi genel olarak takdirle karşılandı. Özellikle de Cevdet Akçay dün geceden bu yana sosyal medyada en çok konuşulan isimler arasında başı çekiyor.

Yapılan yorumlara bakıldığında aralarında Özgür Demirtaş, Hakan Kara ve Kerim Rota gibi birçok önemli ekonomistin yer aldığı isim, Akçay’ın çok doğru bir seçim olduğunu belirtiyor.

Ekonomist Volkan Dükkancık, söz konusu kişilerin TCMB’nin kredibilitesini artıracağını ve piyasaya pozitif yansıyacağını söyledi.

Akçay gibi başarılı bir ismin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak atanmasının değişimin net göstergesi olduğu ifade edilirken, küçük yatırımcılar da Akçay için “Görüp görebileceğiniz en kaliteli isimlerden bir tanesi daha geldi” yorumunu yaptı.

Tüm bu gelişmeler bu sabah borsada alımları hızlandırdı. BIST 100 endeksi 7.000 kritik seviyesini aşarken, yukarı yönlü hareketin devam etmesi bekleniyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın