Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2022 Sakharov Özgürlük Ödülü Sahibi Belli Oldu: Ukrayna Halkı

Avrupa Parlamentosu tarafından yaşamını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilen Sakharov Özgürlük Ödülünün bu yılki sahibi Ukrayna halkı oldu. Detaylar...
2022 Sakharov Özgürlük Ödülü Sahibi Belli Oldu: Ukrayna Halkı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avrupa Parlamentosu’ndan Ukrayna halkına yeni bir destek geldi. Çarşamba günü yapılan açıklamayla, Rusya’nın işgaline karşı verdikleri mücadeleyi onurlandırmak adına geleneksel Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü‘nün Ukrayna halkına verildiği duyuruldu.

14 Aralık’ta Strazburg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında ödül töreninin düzenleneceği organizasyonun bu yılki adayları Ukrayna halkının yanı sıra Julian Assange ve Kolombiya Hakikat Komisyonu olmuştu.

Ödül, Ukrayna sivil toplum temsilcilerine dağıtılacak olan 50.000 euro tutarındaki para ödülü ile birlikte gelmiş oldu.

Metsola: Hepimizin Değerleri için Savaşıyorlar

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola kazananı açıklarken şu ifadeleri kullandı:

“Onlar inandıkları şey uğruna ayakta duruyorlar. Hepimizin değerleri için savaşıyorlar. Özgürlüğü, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü koruyorlar. Bizler için hayatlarını riske atıyorlar.”

GCM Yatırım Banner

Metsola bu nedenlerle ödülün Ukrayna halkına layık görüldüğünü belirtti ve “Bu ödülü daha fazla hak eden kimse yok” diye ekledi.

26 yaşındaki müzisyen Tetiana Trofymchuk, Kiev’de Reuters’e verdiği demeçte “Artık Ukrayna dünyanın ilgi odağı. Ülke bu ödülü hak ediyor, çünkü demokratik bir toplumun nasıl olması gerektiğine bir örnek teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

Soyadını vermeyi reddeden bir iş kadını ise “Ödül bana oldukça yüzeysel geliyor, ancak bunu bize vermeleri çok hoş. Bu, Ukrayna ve başarıları hakkında konuşmak için başka bir neden daha. Harika” ifadelerini kullandı.

Adını son Sovyet muhalifi Andrei Sakharov’dan alan ödül, 1988 yılından bu yana her yıl insan haklarını ve temel özgürlükleri savunan kişi ve kuruluşlara veriliyor.

Ödülü Bir Önceki Yıl Kremlin Eleştirmeni Almıştı

Ödül geçen yıl, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iktidar üzerindeki hakimiyetine meydan okuma çabaları nedeniyle hapisteki Kremlin eleştirmeni Alexei Navalny’ye verilmişti.

Geçmiş yıllarda kazananlar arasında Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela, Pakistanlı eğitim aktivisti Malala Yousafzai ve Belarus’un demokratik muhalefet hareketi gibi kişi ve topluluklar da yer alıyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın