Chevrolet nihayet orta motorlu son nesil Corvette C8‘i tanıttı. Uzun süredir prototip ve özel tasarımcıların çizimleriyle oyalandığımız 8. nesil, şaşırtmayan karoser tipiyle karşımıza geldi. 1953 yılında başlatılan bu spor araba macerası, hızını kesmeden günümüze kadar taşındı. Bir de aracın “Stingray” diye özel bir ismi vardı ve şirket bu değeri C8’de devam etme kararı almıştı.
7. nesil C7 ile aralarında anormal derece şekil farkları koymadan çizilen C8’in asıl meselesinin, motor kısmına yapılan yatırımı olduğunu söylemek isteriz. Yeni teknoloji beslemeleri ve ABD bazlı dizaynları, yine bu araçta da çok hissedeceğiz. İşte yeni Corvette’nin teknik ve donanım bilgileri;
İlk olarak dış kısımdan söz edecek olursak; C7’den aşırı dereceli ayrılmış bir jenerasyon olmamış.Chevy’nin çalışmalarında genel olarak sade ögelerin yerine havalı dokunuşlar yapılmış. Bir yere kadar aracın burun yapısı benzer götürülürken, farlarda hafif inceletme eşliğinde, LED aydınlatma desteği verilmiş.
Kaputun şekline bakarsak, rüzgar sürtünme katsayısı adına bir çalışma yapılmış.Araç tamponunun komplesi değişmiş. C7’nin sade hava kanalları yerini karbon destekli lip ve süslerle getirilmiş. Izgara, aracın sivri burun ve tamponuna göre uyarlanmış. Ve görüntünün gayet hoş olduğunu söyleyebiliriz.
8. nesil Stingray C8’in profil açısında da komple bir temizlik yapılmış.C8 geçişinde dikiz aynası kapıdan A sütuna geçirilmiş. Çamurlukta konumlu hava menfezi kaldırılmış. Onun erine ortaya yerleştirilmiş motoru hızlı soğutmak adına kapı arkalarına geniş açılı aralıklar verilmiş. Bu da aracın daha fazla süper sporların en iyi temsilcilerine yakın tutmuş.
Model genel olarak abartılardan kaçınılmış ve zarif kareler sunuyor.Hafif kalkık duran kıç tarafında, entegre rüzgarlık yerine karbon bir spoiler koyulmuş. Alıştığımız, tamponun ortasında birleştirilen dört çıkışlı egzoz grubu bu sefer ikişerli halde yanlara dağıtılmış. Stop görüntüsü güzel ve araçta daha hırslı bir yapı olduğunu yansıtmış.
Lambo modellerine benzettiğimiz stop halleri dışında, size de ilk bakıldığında bir Chevy Camaro bakışları yok mu? Tasarımcılar çizgileri modeller arasında geçirdiğine eminiz.
Corvette C8 için verilen haberler içerisindeki en heyecanlı duyuru, aracın sağdan direksiyonlu olarak da kullanılabileceği.Hangi ülkelerde satılacağı henüz kesin olmamakla birlikte, bundan sonra Corvette’lerin Avustralya, İngiltere ve Japonya gibi ülkelere ihraç edilebileceği anlıyoruz. Bundan önce Corvette’ler hiç mi başka ülkeye gitmiyordu? Elbette gönderimleri yapılıyordu ancak sağdan direksiyonla araç kullanan ülkelere uyarlama için binlerde dolar para verilmek zorundaydı.
Çok dikkatli bakarsanız kokpitin çok az bir kısmının C7’den getirildiğini anlarsınız.Kesinle güzel olmuş ve kabin içerisine fazladan işçilik yapılmış. Düzen komple değiştirilerek direksiyon simidi kontrast dikişleri ve krom ayrıntılarla havalı hala getirilmiş. Önceki neslin orta konsoldaki basitliği yok edilmiş, sürücüye dönük bir tablet ekran kullanılmış.
Vites kolu kaldırılarak, düğmeli bir düzen düşünülmüş. Koltukların oturma pozisyonunun olabildiğince alta çekildiği ve koltukların biraz daha konfor odaklı olduğunu görüyoruz. Buradan kullanılan deri malzemesi ve kırmızı dikişli yapı kaliteyi yükseltmiş. Ayrıca kontrol düğmelerin konsol yanındaki ince çıtaya da fiziksel dizilmesi, farklı bir hava katmış.
Sürücülerin arkasından güç verecek L1T motor, güncellenerek L2T haliyle Corvette hayranlarına gösterilecek.Bu aracın olayı ne dışı ne de içi! Corvette C8’de sadece hızlı olun mühendisliği yapılmış. Amerikan arabalarından beklenenler hacimli, motor iyi sayılabilecek hızlar. C8’in L2T 6.2L V8 motoru, 490 beygir ve 630 nm torkla gelecek. Aktarım 8 ileri çift kavramalı bir vitesle arka tekerleklere iletilecek. Öte yandan manuel severleri üzecek haber ise 8 ileri tek seçenek olacak.
Bazı özel paketlerle gücünün 500 beygir üzerine de çıkabileceği söylenen Amerikan’ın 3 saniye altında hızlanmasını tamamlayacağı aktarıldı. Aracın sonuç bölümüne göre yüz güldürücü bir rakam.
C7’den çok pahalı olacağı söylenen ve insanların sonradan ikinci gülümsemesini yaptığı olay da C8’in fiyatı. Şirketin yaptığı açıklamalara göre orta motorlu canavarın 60.000 dolar altında fiyatlandırılacağı açıklandı. Bu da süper spor arabalar arasındaki en makul seçenek oluyor. Porsche Carrera S’in 159.300 dolar, Audi R8’in 172.450 dolar, BMW i8’in 150.000 dolar, Honda NSX’in son indirimle gelen 159 bin dolar hatta Lotus Evora’nın bile 90.000 dolardan başlayan fiyatlarının çok ama çok aşağısında.
İlginizi Çekebilir :
Corvette dünyasına hiç ilgisi olmayanların bile “neden C8 bu kadar hızlıyken diğerlerine neredeyse 2 kat para ödemek zorundayım ki” fikriyle, Stingray’dan daha iyi bir seçenek yok. Dış tasarımı ve abartıya kaçılmayan parça stilleri konusunda C8 çalışmasının sonuçlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Manuel vitesi hevesle bekleyenlere biraz hayal kırıklığı olsa da Amerikan marka bunu ileri safhalarda düşünebilir. Artı L1T üzerinden gelişen L2T’nin 490 beygirle verdiği sonuçlarında da tatminkar olduğunu düşünüyoruz.
C8 hakkında son bir yorum yapacak olursak da; Chevrolet’in verdikleri karşısında istediği fiyat ve izlediği politikanın stratejik bir planın parçası olduğunun kanısındayız. Olur mu bilemiyoruz, belki 2 sene sonrasında 8. nesil Corvette’den acayip bir hiper araba tepkileri veren bir versiyon bekliyoruz. Bunu da zaman gösterecek. 2020 model yılında gelen C8 için sizin yorumlarınız neler olur?