Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Zelenski BM’de Rusya’ya Karşı Desteği Artırmaya Çalışıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Çarşamba günü yapılan tartışmalı toplantıda Kiev'in kendini savunma hakkına desteği artırmaya çalıştı. Detaylar;
Zelenski BM’de Rusya’ya Karşı Desteği Artırmaya Çalışıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Rusya’nın işgalinden bu yana ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne şahsen katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Çarşamba günü yapılan tartışmalı toplantıda Kiev’in kendini savunma hakkına desteği artırmaya çalıştı.

Zelenski, BM’de veto yetkisinin reform edilmesi çağrısı yaparken “Bugün BM’nin içinde bulunduğu kördüğümün nedeni, veto gücünün bir saldırgana verilmesinden kaynaklanıyor.” ifadesini kullandı.

“Rusya, Uluslararası Kuralları Alt Üst Ediyor”

Rusya Daimi Temsilciliğinin itirazlarına rağmen oturumda BM Genel Sekreteri’nin ardından ilk sırada söz alan isim, birçok ülkenin Rusya-Ukrayna savaşı hakkında gerçeklerin farkında olduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna toprakları ve kaynaklarının ele geçirilmesinin hedeflendiğini söylerken “Terörist devlet, aynı zamanda saldırganlığıyla dünyayı savaşlardan korumayı hedefleyen uluslararası kuralları da alt üst etmeyi amaçlıyor.” şeklinde konuştu.

BM Genel Kurulu’nun, savaşın tek kaynağının Rusya olduğunu kabul ettiğini belirten Zelenski, BM nezdinde bunun Rusya için hiçbir şeyi değiştirmediğini, ancak BM için her şeyi değiştirdiğini belirtti.

Manşet Haberleri
Sponsorlu
BİST 100 Günü Nasıl Kapatır?

Açıklamasının devamında, BM’nin, saldırı durumlarında bir kördüğüme girdiğini, artık insanlığın umudunu BM’ye bağlamadığını ve dünya liderlerinin ise ülkelerinin egemen sınırlarını korumak için yeni mecralar aradığını kaydetti.

BM’de Veto Yetkisinin Reform Edilmesi Çağrısı

Esasen veto gücünün kullanımının reform edilmesi gerektiğine işaret ederken böylelikle BM Şartı’nın da gücünün tekrar inşa edilebileceğini öne sürdü.

BM Güvenlik Konseyi ya da BM Genel Kurulunun saldırganlığı durdurabilme ihtimalinin saldırgana verilen yetki sebebiyle engellediğini söyleyen Zelenski, “Bugün BM’nin içinde bulunduğu kördüğümün nedeni, veto gücünün bir saldırgana verilmesinden kaynaklanıyor.” ifadesini kullandı.

Toplu zulüm ve insan hakları ihlalleri olması halinde veto yetkisinin askıya alınması gerektiğinin altını çizdi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle finansal başarıya giden yolda lider adımı atın.