Borsa İstanbul, geçen haftanın ilk günlerinde sert satış yedikten sonra, son iki gün toparlandı. Yabancı kurumların Türk bankalarına dair olumlu değerlendirmesi ve hedef fiyatları yükseltmesi sektör hisselerini desteklerken, bu durum piyasanın geneline yayıldı.
kolayca yatırım yapın
Fakat yükselişin asıl sebebi kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten beklenen olumlu değerlendirme oldu. Piyasalar Moody’s’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan pozitife yükseltmesini bekliyordu. Cuma günü gece geç saatlerde yapılan açıklamada, herhangi bir güncelleme yapılmadığı belirtildi.
BIST 100 endeksi, bu beklentiyle geçen haftayı yüzde 2,31 artıda 7993 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi kapanışta yüzde 1,4 oranında yükseldi. Beklentiyi satın alan ve geçen hafta primlenen piyasaların, beklenen açıklamanın gelmemesi sebebiyle bu sabah satıcılı açılış yapmasını bekleyebiliriz.
Yabancı Oranı Yüzde 35’e Dayandı
Borsa İstanbul, Ekim ayının başında 8.562 zirvesini gördükten sonra düşüşe geçti. Başta Orta Doğu’daki gerilim olmak üzere artan mevduat faizleri, hız kesmeyen halka arzlar ve likidite sorunu düşüşü hızlandırdı.
Yabancı yatırımcılar son haftalarda alımları artırsa da henüz yeterli değil. Geçen hafta yabancılar 562,4 milyon dolarlık hisse senedi, 891,4 milyon dolarlık tahvil alımı yaptı.
Borsa İstanbul’da 4 yıldır kesintisiz şekilde TL pozisyonlarından çıkan yabancıların oranı, yüzde 65’lerden yüzde 27,5’lere kadar geriledi. Son haftalarda gerçekleşen alımların etkisiyle şu an yüzde 34,67’ye çıktı.
Analistler, yabancıların Türk varlıklarına gelmesi durumunda ilk olarak bankaları ve holdingleri alacağının sıklıkla dile getiriyor.
14 Aralık itibarıyla yabancı payının en yüksek olduğu banka yüzde 56,6 ile Akbank (AKBNK) olarak öne çıkıyor. Banka hisseleri son kapanışını yüzde 1,98 artışla 39,12 liradan yaptı. Son bir yılda yüzde 150 getiri sunan banka hisselerinde yabancının payı, bir buçuk ay önce yüzde 52 civarındaydı.
Onu yüzde 40,21 pay oranı ile İş Bankası C (ISCTR) izliyor. İş Bankası hisseleri yıllık bazda yüzde 135 oranında prim yaptı.
Yabancı payının en yüksek olduğu bankalar sırasıyla yüzde 37,56’yla Yapı Kredi Bankası (YKBNK), yüzde 22,54’le Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), yüzde 17,12’yle Albaraka Türk (ALBRK), yüzde 10,8’le Garanti Bankası (GARAN), yüzde 7,16’yla Şekerbank (SKBNK) yüzde 2,37’yle Vakıfbank (VAKBN) ve yüzde 0,85’le Halkbank (HALKB) izliyor.
Bu durumda yabancı payı en yüksek olan banka hissesi Akbank, en düşük olan ise Halkbank olarak dikkat çekiyor.