Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi onaylandı.
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi ve Ekonomi Paketine ilişkin yasa teklifi; AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi.
Vergi kaçakçığı suçuna ceza artırımından muhtar ücret artışına, hazine taşınmazlarının kiralanmasından gayrimenkul yatırım fonları ve ortaklıklarına muafiyete, çiftçilerin aciz vesikasına bağlanan kredi borçlarından vergi bilincinin artırılmasına yönelik düzenlemelere kadar geniş bir paket ele alındı.
Kanun teklifinden bazı maddeler şu şekilde;
- Reklam yasağı kararı verilmiş olmasına rağmen reklam yasağı getirenlere reklam vermeye devam eden gelir vergisi mükelleflerinin vergi matrafının hesaplamasında bu harcamaları gider olarak kabul edilmeyecek.
- Bir veya birden fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme düzenleyerek hekimlik faaliyetini yürüten diş hekimleri ve hekimler, serbest meslek erbabı olarak kabul edilecek ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilecek.
- Vergi daireleri tarafından düzenlenen ve imzalanması gereken belgelerin, Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda imzalanması, mühürlenmesi veya onaylanması durumunda belgeler vergi dairesi tarafından imzalanmış, mühürlenmiş veya onaylanmış sayılacak.
- Vergi kanunlarına göre tutulan defter ve kayıtlar üzerinde hile ve tahrif edenler ve yanıltıcı belge düzenleyenler hakkındaki hapis cezasının üst sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkacak. Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, sahte olarak düzenleyenler için öngörülen cezanın 5 yıllık üst sınırı 8 yıl olacak.
- Seyahat acentelerinin 2022 yıllık aidatlarının hesaplanmasında 2022 yılı için tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranının yüzde 50’si dikkate alınacak.
- Muhtarlara 14 bin 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarda verilen aylık ödeneğin net tutarının, net asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki fark, ödenek için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca ödenecek.
- İmalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere, belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifaları 31 Aralık 2025 tarihine kadar KDV’den müstesna olacak.
- Türkiye’de gerçekleştirdikleri AR-GE faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükelleflere bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar KDV’ye tabi olmayacak.
TBMM Genel Kurulu’nda kanun teklifi bazı değişikliklerin yapılmasıyla birlikte kabul edildi. Kanun teklifi ve kabul edilen metinlere 141. sayfa itibarıyla göz atabilirsiniz.