3600 ek gösterge ile öğrenci affı düzenlemesini de içeren kanun geçen TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Kanun bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Devlet Memurları Kanunu’nda ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan personelin maaşlarında iyileştirme yapılacak.
Söz konusu kanunla, öğrencilere yönelik düzenlemeler de yapıldı. Yükseköğretim kurumlarında öğrenim görürken ilişiği kesilenlere öğrenimlerine devam etme hakkı tanındı. Aynı şekilde, yükseköğretim kurumu için kayıt hakkı elde edip, yaptıramamış öğrenciler de yeni öğretim yılında eğitimlerine devam edebilecek.
3600 Ek Gösterge İle Neler Değişti?
Yürürlüğe giren Ek Gösterge Kanunu ile bazı meslek gruplarının aylık ücretlerinde iyileştirme yapıldı. Kanunla, 1. derecenin 4. kademesinden aylık alan, merkezde görevli valiler, kurul başkanı, genel müdür, strateji geliştirme başkanı ile bu görevleri yürüten merkezde görevli valilerin ek ödemeleri arttırıldı. Ek olarak İl valisinin tazminat göstergesine “12300” rakamı eklenecek.
Bakanlar Kurulu’nda olan, Emekli Sandığı Kanunu’nda yer alan ve kaldırılan ek gösterge gruplarının yeniden belirlenmesi, bentte yer alan oranları artırma yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Bu yetiye, ek gösterge gruplarının değiştirilmesi veya gruplardaki ek göstergelerin yeniden belirlenmesi eklendi.
Emekli aylığı veya adi malullük aylığı ödenen emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolara her ay 1200 TL tutarında ilave ödeme gerçekleşecek. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu’na tabi subay ve astsubayların ek gösterge rakamları, hiyerarşi, rütbe, kıdem ve dereceler dikkate alınarak yeniden tespit edildi.
MİT ve TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile TSK’nın araştırma unvanlı kadrolarına atananların ücretlerine her ay 1200 lira ek ödeme yapılacak.
Bununla birlikte aynı ek ödeme, çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı esas alınarak emekli aylığı veya malullük aylığı ödenenlerden aylık bağlanmasına esas ek göstergeleri 3600’ün altında olup aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara da yapılacak.
Akademik unvana sahip subaylar, belirlenen ek gösterge rakamından yararlandırılacak.
Kanunla, birinci derece uzman erbaş ve birinci derece uzman jandarma için 3600 ek gösterge rakamı belirlendi. Bu yüzden yararlanacakları ek gösterge rakamlarını sınırlayan hükümler kaldırılarak rakamlar derecelerine göre yeniden düzenlendi.
Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi hakim ve savcıların da ek gösterge rakamları, hiyerarşi, sınıflar ve dereceler dikkate alınarak; Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Denetim Kurulu üyelerinin ek gösterge rakamları yeniden düzenlenecek.
Aynı şekilde öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinin ek gösterge rakamları, hiyerarşi, unvanlar, kıdem ve dereceler dikkate alınarak yeniden yapılandırılacak.
Emekli Aylığı Alt Sırını 3 Bin 500 Lira Olurken, Milletvekillerinin Emekli Maaşlarının Hesap Şekli Değişti
Yürürlüğe giren kanuna göre yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerinin aylık asgari ücreti değişti. Buna göre 2 bin 500 lira olarak öngörülen aylık 3 bin 500 liraya yükseltilecek.
TBMM Başkanı veya Başbakan iken bu görevinden herhangi bir nedenle ayrılanlara 126 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda yaşlılık aylığı bağlanacak.
TBMM Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Bakanlık veya TBMM üyeliği görevlerini gerçekleştirenlerin, sigorta primi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı hesaplamalarında 9000 ek gösterge rakamı esas alınacak.