Türkiye’nin Doğu, Güney Doğu ve Akdeniz bölgelerini vuran deprem dalgasının yarattığı etki yıkıcı oldu. Depremin dördüncü gününde can ve mal kayıpları artarken, 100 yılın felaketine ilişkin bilim insanlarından yıllar önce uyarılar gelmişti. Ancak depremin yarattığı yıkıcı etki, bilim insanlarını da şaşırttı.
Akademisyenlerin değerlendirmelerini derleyen Hürriyet’in haberine göre Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde Pazartesi günü 9 saat arayla iki kere meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler sık karşılaşılan bir afet olayı olarak görülmüyor.
Deprem gerçeği olan Türkiye’nin ilk kez deneyimlediği bu acı olayda, bilançonun bu kadar ağır olması beklenmiyor.
“Deprem bu bölgede bekleniyordu ama bu kadar büyük olması beklenmiyordu” diyen Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bülent Özmen, Doğu Anadolu fay hattında uzun yıllardır kırılma yaşanmamasının bugünkü depremlerin boyutunda etkili olduğuna ancak binlerce insanın mağduriyetine bahane olmadığına dikkat çekti.
İstanbul Depremi Geliyor ama…
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener gibi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz da artçıların aylara yayılabileceği uyarısını yineleyerek şöyle konuştu:
“Çok önemli noktayı söyleyeceğim. İstanbul depremi geliyor ama ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Türkiye’nin gücü bu depremi süreç içinde kaldırır ama bu büyüklükteki İstanbul depremini Türkiye zor kaldırır. Hazırlığımızı şimdiden yapmazsak çok aydınlık bir gelecek yok.”
Yerkabuğu Sarsıldı, Yer Yerinden Oynadı
Doğu Anadolu fay hattına dair uyarılarını yıllar önce yapan ve son açıklamasında yeni depremler için uyarılarını yineleyen Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür gibi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır da deprem bölgesinde hareketliliğin devam ettiğini kaydetti.
“O bölgedeki yerkabuğu çok büyük bir şiddette sarsıldı, hareket etti, yani yer yerinden oynadı burada” diyen Çakır, sakinliğin sağlanması için de zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Deprem tehlikesinin sürdüğünün altını çizdi.
Hatay için Tehlike Sürüyor
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Namık Çağatay da deprem uyarısında bulundu.
Depremde ağır hasar alan illerin arasında yer alan Hatay için tehlikenin sürdüğünü söyleyerek, “Stres daha çok oraya yüklenmiş gibi gözüküyor. O yüzden orada olabilir. Analizlerini yapmak gerekiyor” dedi.