Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Uzman İsim Açıkladı: Bölgede Depremler 1 Yıla Yakın Sürebilir

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük depreminden sonra yaşanan en büyük deprem olduğunu açıkladı. İşte detaylar;
Uzman İsim Açıkladı: Bölgede Depremler 1 Yıla Yakın Sürebilir
HABER GİRİŞ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener bugün Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremi değerlendirdi. Özener, bugünkü depremin 17 Ağustos 1999’da meydana gelenle eşit büyüklükte olduğunu açıkladı.

Haluk Özener, 1999’da yaşanılan depremden beri 24 yıllık süreçte bu coğrafyada görülen en büyük depremle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Özener, depremin 10 ili etkilediğini bildirdi.

Türkiye’nin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Irak ve Suriye olmaz üzere çevre ülkelerden de hissedildiğini paylaştı.

İleriki Süreçte Deprem Sayıları Artacak

Prof. Dr. Özener, meydana gelen depremin “moment magnitüd” büyüklüğünün 7,7 olduğuna işaret etti. Kandilli’nin deprem lokasyonu tespitinin Gaziantep sınırları içinde olduğunu, AFAD’ın ise Kahramanmaraş il sınırında kaldığını ekledi.

GCM Yatırım Banner

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli’nin deprem lokasyonlarının farklı gibi görünse de aslında birbirine çok yakın noktalar olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu iki lokasyon arasında 15 kilometre bulunduğunu söyleyen Özener, bu sapmaların çok doğal olduğunu bildirdi. Ayrıca 100 civarında artçı depremin yaşandığını ve bunların yaklaşık 53’ünün 4’ün üzerinde olduğunu vurguladı.

İlerleyen süreçte daha küçük depremlerin de çözümlerine ulaşılınca bu sayıların çok daha artacağına dikkat çekti. Özener, depremlerden 7 tanesin 5’in üzerinde olduğunu 1 tanesinin ise ana artçı şok olarak adlandırılan 6.6 büyüklüğünde deprem olduğunu dile getirdi.

Sismik Boşluklarda Deprem Olabilir

Özener yaptığı açıklamada, “Bu depremlerin önümüzdeki haftalarda devam edeceğini, yoğunluğunu azaltarak izleyeceğiz. Ama bu depremler aylarca hatta bir yıla yakın sürebilir.” görüşü ile dikkat çekti.

Doğu Anadolu Fayı üzerinde tarih boyunca deprem yaşandığını bildiren Özener, sismik boşluk olarak adlandırılan uzun yıllardır sismik aktivite olmayan ve enerji biriken yerlerin olduğunu ileri sürdü.

Marmara’daki deprem beklentisine vurguda bulunan Özener, Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı’nın doğu kesiminde de sismik boşluklardan deprem olabileceği yönünde uyarıda bulundu.

Doğu Anadolu Fayı’ndaki en son depremin Elazığ’da meydana geldiğini hatırlatarak, ardından 6 ve 6,5 büyüklüğünde depremler yaşandığını aktardı.

Depreme Her Zaman Hazırlıklı Olunmalı

Bu ve buna benzer depremlerin bu coğrafyada olmaya devam edeceğini, bu sebepten depremin ne zaman ve nerede olacağından öte depreme hazır olunması gerektiğini öngördü.

Deprem risklerinin nasıl azaltabileceği konusunda çalışmaların geliştirilmesi gerektiğini savunan Özener, Türkiye’de bu konuda ‘Türkiye Afet Risk Azaltma Planı’ hazırlandığını söyledi.

Her fayın enerji biriktirme hızının aynı olmadığının ifade eden Özener, bazı bölgelerdeki fayların deprem tekrarlama aralıkları 100, 150, 200 yıl olabilirken bazı bölgelerde 500 yıl olabileceğini belirtti. Bu sebepten yakın tarihte deprem görmemiş şehirlerde de deprem olabileceğinin altını çizdi.

KAYNAK: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.