Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Uzmandan Dolar Tahmini: 25 – 30 TL Arasında Dengelenecek

Türk lirasında sert bir düşüş gerçekleşirken Mert Yılmaz’dan kritik değerlendirme geldi. Doların seyri ne olacak? İşte detaylar;
Uzmandan Dolar Tahmini: 25 – 30 TL Arasında Dengelenecek
HABER GİRİŞ

Seçim ve kabine ile ilgili soru işaretleri geride kalırken Türk lirasının ciddi değer kaybetmesi gündeme yerleşmiş durumda. Piyasalarda uzun süredir doların yükseleceğine dair tahminler yapılmıştı. Dolar kuru 23,38 ile oldukça yüksek seviyelere çıkarken İnfo Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz değerlendirmelerini paylaştı.

Sizce Dolar Fiyatı Ne Olur?
Sonuçları görmek için lütfen katılım sağlayınız.
Düşük
Düşeceğini Düşünüyorum
Yükseleceğini Düşünüyorum
Yüksek

Yılmaz, pek çok kişinin seçim sonucu ne olursa olsun dövizin yukarı yönlü yükseleceğini tahmin ettiğini hatırlattı. Piyasaların Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve gelmesini fiyatladığını belirtti.

Şimşek’in “Türkiye’nin rasyonel düzeleme geçmekten başka şansı yoktur” ifadelerini hatırlattı ve bunun tarihe düşecek notlardan biri olduğunu vurguladı.

“Piyasanın İstediği Mesajlar”

Türkiye’nin zaten rasyonel bir politika uygulamadığını aktaran Yılmaz, bankalara yönelik regülasyonların ve düzenlemelerin olmayacağına yönelik mesajların piyasanın istediği mesajlar olduğunu paylaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCBM) ne yapıp edip kuru 20 TL yapmadan seçime girmeyi kendilerine görev edindiğini ve bunu başardığını söyledi.

Döviz kurunda bu sert hareketler olmadan önce sanayicilerle ve iş insanlarıyla bir araya geldiklerinde 25 TL’lik bir dolar kurunun zaten dillendirildiğini ifade eden Yılmaz, dövizdeki yüzde 7’lik yükselişin bir tarafıyla yatırımcıyı rahatsız ettiğini bildirdi.

Bugün 120 milyar dolar olarak açıklanan kur korumalı mevduat (KKM) üzerinden hazineye binen mali yükün Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin bir aylık geliri olduğunu belirtti.

Şimşek’in Paylaşımları

Uzman, Şimşek’in sosyal medya üzerinden yaptığı Türkçe ve İngilizce paylaşımları hatırlatarak hem yerelle hem de yurt dışına da mesaj verildiğini aktardı. Yabancıların Türkiye’ye göstereceği tepkinin önemli olduğunu, bunu Türkiye’nin risk priminde (CDS) görüldüğünü söyledi.

“25 – 30 TL Arasında Dengelenebilir”

Mevcut tabloda hala dövizini bozmak üzere niyetlenmiş kimsenin olmadığını, 23-24’den alıp 30’a satmayı planlayan bir grup olduğunu ifade etti. Döviz kurunun yukarı yönlü devam etmesini beklediğini savunan Yılmaz, döviz kurunun her gün bu şekilde yüzde 5-6 oranında çıkmayacağını dile getirdi.

Doların 25-30 TL arası bir seviyelerde dengelenebilecek gibi göründüğünü açıkladı.

Merkez Bankası’nın oyundan çıkması gerektiğini kaydeden Uzman, TCMB’nin elinde mermisinin olmadığını rezervinin bile eksi olduğunu söyledi.

“Erdoğan’ın Düşüncesi Değişmeyecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye bakışındaki düşüncenin değişmeyeceğini belirtti ve çok da uzakta olmayan bir süreçte yerel seçim yapılacağını aktardı. Bu sürede ekonomi politikalarıyla ilgili belli oyun alanlarının tanındığını, fakat çok sert ya da seri bir faiz artışının büyümeyi çok yavaşlatacağını vurguladı.

Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” düşüncesinden vazgeçtiğini düşünmediğini, bundan dolayı hibrit bir çözüm bulunmaya çalışılacağını ifade etti.

TCMB’nin faizi artırabilme ihtimalinin olduğunu kaydeden Yılmaz, olası bir faiz artışının kurdaki yükselişin önünü kesmek için değil rasyonel politikalara dönüşün bir iç sinyali olarak yapılacağını bildirdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.