Duty Free İşletmeciliği altında faaliyetlerine devam eden Unifree, Türkiye’nin en büyük altyapı projesi olarak nitelendirilen İstanbul Havalimanı’nda 56 bin metrekarelik perakende satış alanında hizmet üretmeye hazırlanırken, şirketin 2019 yılını %35 büyüme kaydederek bitirmesine kısa bir zaman kaldı.
Havalimanında kiraladığı bu geniş alanda %75’i yerli firmalar aracılığıyla olmak üzere toplamda 1,2 milyar TL’lik yatırım yapan Unifree, gelecek yıllar için yüksek hedefler belirledi. Şirket, pasaport sonrası dünyanın en geniş gümrüksüz alışveriş alanına sahip olma özelliğini taşıyor. %65’i Türklerden oluşan toplam 102 alt işletme ve bunun yanında 133 yerli-yabancı mağaza ile faaliyetlerine devam ediyor.
Unifree CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Ali Şenher, 2020 yılı ciro hedeflerini 900 milyon Euro olarak belirlediklerini açıkladı.Şenher, en başından beri İstanbul Havalimanı’nın tüm paydaşlarına ve İGA’ya güvenlerinin tam olduğunu söylerken, İGA’nın sürekli yeni havayolu firmaları ile anlaşmaya gittiğini aktardı. 2022 yılından itibaren İstanbul Havalimanı’nın dünyanın önde gelen uçuş hub’larından olacağını öngördü. Unifree Duty Free’deki alışveriş özelliklerinin milletlere göre dağılımını açıklayan Şenher, 2019 yılında toplam 7 milyon civarında müşteriye hizmet verdiklerini, bunun %75’inin yabancı ve %25’lik kısmının ise Türk olduğunu aktardı.
Şirketin elde ettiği toplam cironun ise %82’sinin gidiş ve %18’inin ise dönüşlerden meydana geldiğini bildirdi. Bunun yanında satışlarda Türklerin payının gidiş mağazalarında %25 ve geliş mağazalarında ise %60 oranına denk geldiğini aktardı. En fazla alışverişi Türklerden sonra Çinlilerin yaptığını fakat buna rağmen Çinlilerin kişi başı harcamalarda Türklerden iki kat fazla pay elde ettiğini ekledi.
Alışveriş sıralamasında Çinlilerin ardından sırasıyla Ruslar, Almanlar, Ukraynalılar, İranlılar, Iraklılar Amerikalılar, Fransızlar, İngilizler ve diğer Orta Doğu ülkesi insanlarının geldiğini aktaran Şenher, alışverişlerinde tercih ettiği ürünler hakkında da bilgi verdi. Buna göre Çinlilerin en fazla cilt bakımı ve parfüm ürünlerine, Almanların tütün, Ukraynalı, Rus, Iraklı ve İranlıların ise çoğunlukla parfümlere ilgi gösterdiğini bildirdi.
Şenher, en fazla toplam satış yapılan kategorinin “parfüm, kozmetik ve cilt bakımı” alanında olduğunu belirtirken, ardından sırasıyla aksesuar ve tekstil ile yerli ürünler, gıda, çikolatanın geldiğini duyurdu.Şenher, dünya genelinde duty free mağazaların 7 gün 24 saat açık olmasından dolayı diğer mağazalara oranla daha sık tercih edildiğini belirtirken, yalnızca İstanbul Havalimanı’ndaki gümrüksüz satış standından ürün alabilmek için Orta Doğu’dan gelenlerin olduğunu aktardı.
Unifree’nin satışlarını 2018 yılına kıyasla bu yıl yaklaşık %44 oranında artırdığına işaret eden Şenher, 2020 için belirledikleri yüksek ciro hedefine disiplinli bir şekilde çalışan insan kaynağı ekibi ve yüksek teknolojiye yapılan yatırım sayesinde gerçekleştireceklerine inandığını belirtti. Şirket bünyesinde çalışan 4000’i aşkın her personeli her konuda desteklediklerini belirtti. Şirket olarak farklı konularda eğitimler düzenlediklerini, buna ek olarak üniversitelerde özel iş birlikleri yaptıklarını bildirdi.