Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatının ardından, batılı ülkeler ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Uygulanan yaptırımların Rusya ekonomisini çökertmeye yönelik olduğu sıkça belirtiliyor.
Alınan yatırım kararları arasında Rusya’ya yönelik enerji ithalatının durdurulması da yer alıyor. Ukrayna tarafı bu ambargonun kapsamının daha da genişletilmesini talep ediyor.
Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, AB’nin beşinci tur yaptırım sözü vermesi üzerine, Ukrayna’nın ülkeyi işgalinden sonra Rusya’ya petrol ve gaz ambargosu taleplerini sürdüreceğini söyledi.
Kuleba, yaptırımlar ve silah tedariki için NATO’nun 30 müttefikinin yanı sıra Avrupa Birliği, Finlandiya, İsveç, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya’daki mevkidaşlarına hitap edecek.
Kuleba: Taleplerimiz Sürecek
Kuleba, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte gazetecilere verdiği demeçte, “Tam petrol ve gaz ambargosunda ısrar etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kuleba, özellikle Almanya’ya Ukrayna’ya silah sevkiyatını hızlandırması çağrısında bulunarak, uçaklar, kara konuşlu gemisavar füzeler, zırhlı araçlar ve hava savunma sistemleri talep etti ve Berlin’deki prosedürlerin çok uzun sürdüğünü söyledi.
40 günden fazla süren savaşın ardından Ukrayna, Rus kuvvetlerinin Kiev çevresinden çekilmesinin ardından Rusya’nın özellikle doğudaki Kharkiv, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki şehirlerini bombalamaya devam ettiğini bildiriyor.
Moskova yönetimi ise Ukrayna’daki eylemlerini özel askeri operasyon olarak tanımlıyor. Geçtiğimiz günlerde Kiev yakınlarındaki Bucha kasabasında ortaya çıkan görüntüler, batılı ülkelerin yaptırımlarına hız vermesine neden oldu.
Rus petrol ve gazına yönelik olası bir AB yasağı, Moskova’nın savaşı için önemli bir gelir kaynağını kesecek olsa da, Avrupa ekonomisini de vuracak ve yükselen gaz fiyatlarını artıracaktır.
AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, kömür yasağını da içeren beşinci AB yaptırım paketinin kısa süre içerisinde onaylanacağını belirterek, “İlerici bir yaklaşım izliyoruz. ve hızlanıyoruz” ifadelerini konuştu.
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, ABD ve İngiltere’nin, Rus bankalarına ve Putin’in ailesine yeni tedbirler açıklamasının ardından, enerji ambargosu da dahil olmak üzere daha fazla Batı yaptırımının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.