Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi 24 Şubat 2022 tarihinde başlarken, o tarihten bu yana ortaya çıkan çevresel hasarın boyutu da giderek büyüyor. Ukrayna Çevre Bakanı Ruslan Strilets yaptığı açıklamada işgalin çevreye verdiği zararın boyutunu gözler önüne serdi.
kolayca yatırım yapın
Strilets, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın işgalinin Ukrayna’da neden olduğu çevresel hasarın yaklaşık 36 milyar euro (35.3 milyar dolar) olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra milyonlarca hektarlık doğal rezervin ise tehdit altında olduğunun altını çizdi.
Ukrayna Çevre Bakanı, AB Parlamentosu’nda Konuştu
Bakan, Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Birliği Parlamentosu’ndaki bir oturumda Avrupa Birliği milletvekillerine konuya dair slaytlar eşliğinde bir sunum yaptı.
Ukrayna’da korunan alanların beşte birinin yıkım riski altında olduğunu ve yaklaşık olarak 2.000 çevresel zarar vakasının kaydedildiğini ifade etti.
Hava Kirliliği ve Toprak Zararı Korkunç Boyutlarda
Ukrayna hükümetinin tahminlerine göre, ülkedeki savaşın neden olduğu hava kirliliğinin faturası şu ana kadar yaklaşık 25 milyar euro.
Toprağa verilen zararı gidermek için 11.4 milyar euro daha gerektiği belirtiliyor.
İlgili hükümet birimi tarafından zararları hesaplamak için geliştirilen yeni bir metodolojiye atıfta bulunan Strilets, yedi aylık savaşın tek başına 31 milyon ton CO2 emisyonuna neden olduğunu söyledi. Bu, kabaca Yeni Zelanda’nın yıllık ürettiği miktara eşit.
Strilets ayrıca savaş sırasında yıkılan altyapı ve binaların yeniden inşası için 79 milyon ton sera gazı emisyonu daha üretilebileceğini söyledi.
Savaşta Son Durum
Bu arada Rusya ve Ukrayna güçleri arasındaki savaş sürüyor. Ukrayna kuvvetleri geçtiğimiz gün, binlerce Rus askerini kuşatmasının ardından Donetsk’teki Lyman kalesinin girişine ulaştı.
Lyman’ın ele geçirilmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve diğer üç bölgenin ilhakını ilan etmesinin ardından Rusya için büyük bir gerileme olarak nitelendirilmişti.