Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solskyi, Ukrayna limanlarının abluka altında olduğunu ve bunun devam etmesi halinde yaz ortalarına doğru birçok gıda malzemesinde fiyat artışlarının olabileceğini söyledi. Ürünlerin birçok kalemi etkileyebileceğini belirterek bunun “korkunç” fiyatlandırmalara yol açabileceğini aktardı.
Ukrayna limanlarındaki bu kuşatmanın tüm dünyada hissedilebilecek sonuçlarının olacağını söyledi. Gıda ham maddelerine olan baskının giderek artacağı konusunda uyardı. Ukraynalı diplomatın yorumları, savaşın başlamasından bu yana gıda alanındaki sıkıntılardaki artış ortasında geldi.
Ukrayna Dışişleri Başkanlığı daha önce Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımda “Dünyadaki her 10 somun ekmekten biri, Ukrayna’lılar tarafından yetiştirilen tahıllardan elde ediliyor” diyerek uyarıda bulunmuştu.
Savaş Ukrayna’daki Tarımsal Faaliyetleri Olumsuz Etkiledi
Savaş, limanlardaki ablukanın devam etmesi ve ihracatın yapılamamasının yanında ülke genelinde tarımı olumsuz etkilemiş durumda. Savaş öncesi limanlar aracılığıyla 5 milyon ton ihracat yapılırken, Mart’ta 200,000 ton, Nisan’da 1,1 milyon ton, Mayıs ayında ise 1,7 milyon tona kadar rakamların düştüğü görülüyor.
Dünya pazarında buğday ve mısırın fiyatı en az yüzde 20, ayçiçek yağının fiyatı ise yüzde 40’lık bir artış gösterdi. Yaşanan sıkıntılardan en çok zararı ise gelirlerinin yüzde 40’ından fazlasını gıdaya harcayan Asya ve Afrika ülkeleri gördü.
Tohum, gübre, yabani otla mücadele ilacı ve yakıt sıkıntılarına bağlı olarak mahsul kalitesinin daha kötü olacağı bekleniyor. Ayrıca işgal nedeniyle kışlık mahsuller tam olarak hasat edilemeyecek. Bu durumda geçen yıla oranla yüzde 50’si kadar yani 44 milyon ton hasat beklendiği açıklandı.
Abluka Sebebiyle İhracat Yapılamıyor
Savaş öncesi limanlar aracılığıyla yapılan ihracat şimdi abluka nedeniyle demiryolu, karayolu, ve nehir limanları ile sağlanıyor. Denizyolunun kullanılamamasından dolayı ihracat rakamları geçen yıla oranla üç katın altına düşmüş durumda.
20 milyon ton tahıl ihraç edilmeyi beklerken gelecek mevsimin mahsulleri düşünüldüğünde durumun ne kadar kritik olduğu gözler önüne seriliyor. Zaten fiyatlardaki durum da ciddiyeti ortaya seriyor. İşgalin ardından buğday fiyatları kısa zamanda 13 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşırken bu tüm dünyada enflasyonun artmasına neden oldu.