Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’nin Enflasyon Oranı Belli Oldu: Artış Eylül’de de Sürdü

Ekim ayının ilk ve en önemli verilerinden biri açıklandı. TÜİK’in hesaplamalarına göre tüketici enflasyonundaki artış hız kesmedi.
Türkiye’nin Enflasyon Oranı Belli Oldu: Artış Eylül’de de Sürdü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yurt içi piyasaların merakla beklediği, ayın ilk ekonomik verisi geldi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomi yönetiminin temel sorunu olan enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı.

Buna göre Eylül 2022 döneminde tüketici fiyat endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre yüzde 3,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 52,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 83,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,91 oranında arttı. Yıllık artış oranı 1998 yılından bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

Günlerdir konuşulan beklentiler ve ekonomistlerin tahmini, yıllık enflasyonun yüzde 84,50 – 84,63 ile yüzde 85’e dayanacağı yönünde yoğunlaşmıştı. Artış devam etse de piyasanın beklentisinin bir miktar altında geldi.

Enflasyon Ağustos ayında yüzde 80,21 oranında gerçekleşmişti.

Enflasyon geçen yıl Eylül ayında yüzde 19,58, 2020 yılının aynı döneminde ise yüzde 11,75 oranındaydı.

Yıllık En Fazla Artış Ulaştırmada

Yıllık En Fazla Artış Ulaştırmada
Kaynak: TÜİK

Alt kalemlerde yıllık değişim oranlarına bakıldığında en fazla artışın gerçekleştiği grup yüzde 117,66 ile ulaştırmada olurken onu yüzde 93,05’le gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 89,68’le ev eşyaları, yüzde 84,67’yle konut izledi.

Alkollü içecekler ve tütün grubunda enflasyon yıldan yıla olan dönemde yüzde 82,48, lokanta ve otellerde yüzde 81,34, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 74,06, sağlıkta yüzde 60,84, eğlence ve kültürde yüzde 60,33, giyim ve ayakkabıda yüzde 40,28, eğitimde yüzde 36,69 ve haberleşmede yüzde 30,76 oldu.

Bir önceki ay ile karşılaştırıldığında bu kez en çok yükselişin yüzde 9,99 ile konut sektöründe olduğunu görmekteyiz. Eğitim grubunda enflasyon aylık bazda yüzde 6,99, haberleşmede yüzde 3,40, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 3,19 arttı.

En düşük artış yüzde 0,04 ile alkollü içecekler ve tütünde kaydedilirken, hemen arkasından yüzde 0,90’la ulaştırma, yüzde 1,46 ilke giyim ve ayakkabı, yüzde 2,07’yle ev eşyası, yüzde 2,10’la sağlık geldi.

ENAG’ın Enflasyonu TÜİK’in 2 Katından da Fazla

ENAG’ın Enflasyonu TÜİK’in 2 Katı
Kaynak: Twitter

TÜİK’in açıkladığı veriler yine Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), tarafından açıklanan rakamların yakınından bile geçmedi.

ENAG, Eylül ayında enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 5,30, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 186,27 oranında arttığını bildirdi. Sene başından bu güne kadar olan 9 aylık artış oranı ise yüzde 101,63 olarak kaydedildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.