Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’nin En Temel Sorunu için Ekonomistler Ne Diyor?

Merkez Bankası, haftaya ödemeler dengesi verilerini açıklayacak. AA Finans anketine katılan 9 ekonomist tahminlerini açıkladı.
Türkiye’nin En Temel Sorunu için Ekonomistler Ne Diyor?
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 13 Kasım’da ödemeler dengesi verilerini yayımlayacak. Türkiye’nin en temel makroekonomik sorunlarından biri olan cari açık meselesi, herkesi yakından ilgilendiriyor.

Merkez Bankası’nın resmi verilerinden hemen önce Anadolu Ajans (AA) Finans beklenti anketini yayımladı.

Buna göre ankete katılan ekonomistler, ödemeler dengesinin Eylül ayında 1 milyar 529 milyon dolar fazla vermesini bekliyor.

9 ekonomistin görüşlerinin yer aldığı ankette en düşük cari fazla beklentisi 1 milyar 250 milyon dolar, en fazla ise 1 milyar 910 milyon dolar oldu.

2023 yılı sonunda ise ödemeler dengesinin 46,4 milyar dolar açık vermesi öngörülüyor. Yıl sonu beklentisinde ise tahminler 43,4 ile 49,4 milyar dolar arasında değişti.

GCM Yatırım Banner

Cari Denge Ağustos’ta 619 Milyon Dolar Açık Verdi

11 Ekim’de açıklanan verilere göre cari denge Ağustos ayında 619 milyon dolar açık verdi. Bu rakam Foreks Haber anketinin 625 milyon dolar açık beklentisine yakın geldi.

Cari denge verileri üzerinde en önemli yeri olanlardan birisi turizmdir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre yılın üçüncü çeyreğinde turizm geliri yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon 317 bin dolar oldu.

Bunun yüzde 16,5’lik payını Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışı yerleşik kişilerden gelen harcamalar oluşturdu. (Kaynak: AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.