
KPMG Türkiye tarafından hazırlanan “Çelik Sektörel Bakış – 2023” raporuna göre Türkiye çelik üretiminde Avrupa’daki liderliğini kaybederek ikinci sıraya düştü. Liderliği Almanya’ya kaptıran Türkiye, dünyanın en büyük 8. çelik üreticisi oldu. Raporda küresel ölçekte talepteki daralmaya dikkat çekildi.

kolayca yatırım yapın
Türkiye’de çelik üretimi yüzde 13 oranında düştü ve 35,1 milyon ton düzeyine geriledi. 2020 ve 2021 yılında dünyanın en büyük 7. ve Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi olan Türkiye, en yüksek üretime 40 milyon ton ile 2021’de ulaştı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nde öne çıkan resesyon endişeleri, çelik sektöründeki daralmayı beraberinde getirdi.
İhracat Düştü
Türkiye’nin çelik ihracatı İspanya’da yüzde 66, Belçika’da yüzde 60 ve İtalya’da yüzde 30 oranında daraldı.
ABD’ye gerçekleştirilen çelik ihracatı ise yüzde 39 düşerken 2022 yılındaki ithalat miktar açısından yüzde 3,6 düşüşle 14,8 milyon ton düzeyinde gerçekleşti.
Rusya, Çin, Hindistan ve İran gibi ülkelerin düşük fiyatlar üzerinden Türkiye’ye çelik satmasıyla sektördeki dış ticaret açığı büyüdü.
KPMG raporunda Çin’in çelik üretiminin yükselmesinin 2023 için küresel çelik fiyatlarını düşürebileceğine değinildi. Yüksek enerji maliyetlerinin Türkiye’deki çelik üreticilerini zorlayacağı, bu çerçevede ihracatta yüzde 40’a varan bir daralma görülebileceği belirtildi.
Türkiye’nin en büyük demir, çelik üreticilerinden olan Ereğli Demir ve Çelik (EREGL) ile İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR) finansal sonuçlarını paylaştı. EREGL, 2023’ün ilk yarısında 4 milyar TL, ISDMR ise ikinci çeyrekte 1,6 milyar TL zarar açıkladı.