Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Kilis, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ile Adana’yı etkileyen depreme yönelik çalışmalar sürüyor.
Yetkililerin afete ilişkin açıklamaları dikkatle izlenirken yeniden yapılanma sıklıkla gündeme geliyor. Türkiye’nin yanında Suriye’yi de vuran deprem, uluslararası medyadan ve kuruluşlardan da yoğun ilgi görüyor.
Reuters, bugünkü haberinde Türkiye’nin deprem sonrası yeniden yapılanmaya bakarken Suriyelilerin daha fazla yardım istediğini yazdı.
Habere göre Türkiye, bugün odağını yeniden yapılanmaya çevirerek, binaları güvenli kabul edilenleri evlerine dönmek için cesaretlendirdi. Bu yorum, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Malatya’daki basın toplantısında yaptığı açıklamalara dayandırıldı. Ersoy, şöyle konuştu:
“Özel mülkiyetteki binaların hasar tespitleri hızlı bir şekilde devam ediyor. En geç bir hafta içinde tamamı denetlenmiş olacak. Sağlam raporu verilmiş olan binalara vatandaşlarımızın geçip normalleşme sürecinin bu aşamasını da tamamlamayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız e-Devlet sistemi üzerinden binalarının rapor süreçlerini takip etsinler ve sağlam raporu almış binalara artık yavaş yavaş geçmelerini, özellikle kendilerinden normalleşme sürecinin tamamlanması için ricada bulunuyoruz.”
Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün yıkılacak bina sayısını açıklarken, “yıkılması gerekenleri hızla yıkıp güvenli evler yapacağız” dedi.
Türkiye’de yeniden yapılanma ve normalleşme süreci başlarken komşu Suriye’de durum farklı.
On yıldan fazla bir süredir bombardımana maruz kalan, muhalefetin kontrolündeki kuzeybatı bölgede etkili olan deprem, uluslararası yardımın yavaş gelmesiyle, savaştan yorulmuş pek çok aileyi enkaz ortasında kendi başının çaresine bakmak zorunda bıraktı.
Suriye’de yardım çabaları, ülkeyi parçalayan ve hem bölgesel hem küresel güçleri bölen bir iç savaş tarafından engellendi. Dünya Bankası yöneticisi de kısa süre önce yaptığı bir açıklamada Türkiye dirençli gördüklerini ama Suriye için endişeli olduklarını söyledi.
Bu arada ülkemizde borsa bugün işlemlere yeniden başlarken depremle ilgili beş günlük kapanışın ardından yeniden açılışta gösterge endeks yüzde 10 yükseldi. Bu durum, hükümetin hisseleri desteklemeye yönelik önlemlerinin işe yaradığına işaret etti.
Ancak analistler duyarlılığın kırılgan olduğu konusunda uyardı. Equiti Capital baş makroekonomisti olan Stuart Cole, şöyle görüş bildirdi:
“Altta yatan duyarlılığın ne kadar güçlü olduğunu ve bu resmi destek olmasaydı yatırımcıların ne yapacağını sorgulamanız gerekiyor… Resmi maliyenin kırılgan doğası göz önüne alındığında yetkililerin bu desteği ne kadar sürdürebileceğini de sorgularım.”