Son günlerde Türkiye’nin gündeminde ilk sıralarda yer alan konulardan biri de gri liste olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) gri listesinden çıkacağına yönelik beklentiler artarken uzmanlar konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşıyor.
kolayca yatırım yapın
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden gri liste kararının kaldırılmasının beklendiğini, çıkış sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtmişti. Şimşek’in bu açıklamaları, gri listeye yönelik yorumları beraberinde getirdi.
Ekonomim.com yazarlarından Şeref Oğuz, 27 Şubat tarihinde “Gri Liste Neden Gündemimizde?” başlıklı yazısında sürece yönelik değerlendirmelerini paylaştı. Şimşek’in ifadelerine dikkat çeken Oğuz, gri listeden çıkışa yakın durulmasının Türkiye ekonomisi için iyi bir haber olduğunu söyledi.
Türkiye’nin Eksiği Ne?
Oğuz, FATF tarafından belirlenen 7 eksiklikten 5’i giderilirken kalan 2 eksiklik konusunda Bakanlıkların ve kurumların yöneticilerinin toplandığını anımsattı. Yetkili kurumların aklama suçu ve terörizmin finansmanı ile ilgili eğitim ve farkındalık çalışmalarını hızlandıracağını, bu çerçevede bütün illerde ihtisas Cumhuriyet savcılıklarının ve görevli mahkemelerin oluşturulduğunu belirtti.
Farkındalığı artıracak eğitimlere hız verildiğini aktaran Oğuz, Türkiye’nin uluslararası kamuoyu nezdindeki olumlu intibasını güçlendirmek üzere teknik ekiplerin kurulduğunu kaydetti.
Türkiye Gri Listeden Çıkarsa Ne Olur?
Gri listeden çıkılması halinde yabancı sermayenin geleceğini bildiren Oğuz, “Bir kere gri listeye düşmeye görün; her an kara listeye girecekmişsiniz muamelesi yapılmaya başlanır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bu listede olmasının dışarıdan gelen yatırımların önünü tıkadığını, yabancı yatırımcıların “Bu ülke gri listede, her an kara listeye düşebilir” şeklinde düşündüğünü belirtti. Ayrıca bu durumun yabancıların Türkiye’ye yatırım yaparken iki kere düşünmesine neden olduğunu aktardı.
“5 Tanesi Çözüldü”
Şeref Oğuz, FATF’ye göre düzeltilmesi gereken 7 noktaya dikkat çekti ve Türkiye’nin bunlardan 5 tanesini çözdüğünü ifade etti. Kalan iki konu için Türkiye’de toplantıların düzenlendiğini ve herkesin canla başla uğraştığını vurguladı.
Çalışmalardaki amacın “Biz bu işi ciddiye alıyoruz ve her şey yolunda” mesajını verebilmek olduğunu kaydeden Oğuz, doğrultuda yabancı sermayenin de “tamam bu ülke güvenli” diyerek rahat bir şekilde gelebileceğini bildirdi.
Yabancı sermaye çekme konusunda iddiası olan Türkiye’nin gri listede işinin olamayacağını vurguladı.