Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye’de 90 Milyon Ton Sera Gazı Emisyonu Engellendi

Bakan Dönmez, enerji sektörüne dair önemli açıklamalarda bulunarak son 20 yılda enerji yoğunluğunun ne kadar azaldığını paylaştı. İşte detaylar...
Türkiye’de 90 Milyon Ton Sera Gazı Emisyonu Engellendi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yüksek Öğretim Kurumu’nda gerçekleştirilen ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ imza töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez, Türkiye’de enerji sektöründe son yıllarda istikrarlı bir büyüme kaydedildiğini belirtti. Enerji sektöründe karbon ayak izinin düşürülmesi için çalışmalar gerçekleştirdiklerine değindi. Son 20 yılda enerji yoğunluğunun yüzde 25 azaldığını, yenilenebilir enerji payının ise yüzde 54’e çıktığını belirtti.

Ayrıca yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik üretimi ve enerji verimliliği ile yıllık 90 milyon ton sera gazı emisyonun engellendiğini aktardı. Çalışmaları mikro düzeye indirerek her kurumun bir parçası olmasının sağlanacağını belirtti. Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü ile üniversitelerin yeşil dönüşümün bir parçası olacağını ifade etti.

Hedef 2023’te Yüzde 15 Enerji Tasarrufu

Bakan Dönmez, Enerji Verimliliği Kanunu’na istinaden kamu binalarında 2023’e kadar yüzde 15 enerji tasarrufu hedefinin hatırlattı. Bu kapsamda 86 üniversiteye ait 311 kampüsün, 156 bin TEP (ton eş değer petrol) elektrik ve 225 bin TEP yakıt tüketimine sahip olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Türkiye’de üretilen elektriğin yaklaşık üçte birinin haneler tüketildiğini yapı stokunun önemli bir kısmının yalıtımsız olduğuna değindi. Enerji verimliliğinin artırılması için ilk hedeflerinin yalıtımlı konut sayısını artırmak olduğunu belirtti.

GCM Yatırım Banner

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından bireylerin ve şirketlerin kullandığı ürünlerin üretimi açısından enerji kullanımıyla dünyaya bıraktığı zarar olarak tanımlanır. Karbon ayak izi geri dönüşüm ürünlerini kullanarak, su israfında kaçınarak, yenilebilir enerji kaynaklarını kullanarak ve bunun gibi birçok yöntemle azaltılabilir.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın