Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Konutta Yüksek Fiyat Artışı ile Birinciliğini Korudu

Knight Frank 2023 yılının ilk çeyreğine dair Küresel Konut Fiyat Endeksi raporunu açıkladı. Türkiye, 56 ülke içinde konutta en yüksek fiyat artışının geçekleştiği ülke oldu.
Türkiye Konutta Yüksek Fiyat Artışı ile Birinciliğini Korudu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye’de yüksek konut fiyatlarındaki yükseliş durdurulamazken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi’nin Mayıs ayında yıllık bazda 103,6, aylık bazda ise yüzde 3,6 artığını açıklamıştı. Konuya yönelik bir rapor paylaşımı da İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank’tan geldi.

Knight Frank, 2023 yılının ilk çeyreğine dair Küresel Konut Fiyat Endeksi raporunu yayımladı.

2022 yılı üçüncü çeyrek raporunda Türkiye’nin konut fiyat artışında ilk sırada geldiğini açıklayan Knight Frank’ın,  2023 yılı ilk çeyreğine ait raporunda Türkiye’nin sıralaması değişmedi.

Söz konusu raporda küresel konut fiyatlarının 2015’ten bu yana en düşük hızda arttığı belirtildi. Ayrıca Merkez bankalarının enflasyonu dizginlemeye çalışırken dünya çapında konut fiyatlarının baskı altında olduğu kaydedildi.

Rapora göre 56 pazarda yıllık ortalama fiyat artışının 2023’ün ilk çeyreğine kadar olan on iki aylık dönemde yüzde 3,6’ya geriledi. Önceki çeyrekte bu oran yüzde 5,7 olarak kayda geçmişti.

Takibe alınan 56 pazardan 17’sinde fiyatlar yıllık bazda düşerken, 8’inde ise yüzde 5 üzerinde daralma görüldü. Son üç aylık dönemde söz konusu 56 pazarın 23’ünde fiyatlar düştü.

Türkiye Konut Fiyat Artışında Birinciliğini Korudu

The Knıght Frank Global House Prıce Index
Kaynak: Knight Frank

Yine rapora göre 56 pazar içerisinde yer alan Türkiye, en yüksek fiyat artışı ile ilk sırada yer aldı. Buna göre Türkiye’de konut fiyatlarının 12 aylık yükselişi yüzde 132,8, 6 aylık yükselişi yüzde 40,8, üç aylık yükselişi ise yüzde 22,2 olarak kayda geçti.

Türkiye’den sonra yüzde 18,8’lik artış ile Kuzey Makedonya, yüzde 17,3’lük artışla Hırvatistan, yüzde 16,6 ile Macaristan, yüzde 15,3’le Litvanya ve yüzde 14,5 ile Yunanistan geldi. Raporda Türkiye’nin ilk sırada yer almasının nedeni büyük ölçüde aşırı enflasyon olduğu belirtildi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın