İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerini paylaştı. 2022’nin sonunda toparlanma gösteren imalat PMI, 2023’ün ilk verisinde eşik değerinin üzerinde gösterdiği performansı, yılın ikinci ayında da sürdürdü.
İSO verilerine göre Türkiye ekonomisinde imalat PMI, geçen ay ile aynı kalarak 50,1 olarak kayda geçti.
Ocak 2023 raporunda imalat PMI 10 ay sonra eşik değerini aşarak 50,1’e çıkmıştı. Ancak söz konusu dönemde üretimde yavaşlama yaşanmıştı.
Ekim 2021’de başlayan ve ilerleyen dönemlerde kronikleşen yeni siparişlerdeki azalma eğiliminin, Ocak 2023’te en düşük seviyede olduğu görülmüştü. İstihdam ise üst üste üçüncü ayında yükselişini sürdürmüştü.
50,0 olarak belirlenen eğik değerinin üzerinde gelen rakamlar ekonomide iyimserliğe, altında gelen veriler kötümserliğe işaret ediyor.
Depremin Etkisi Verilerde Okundu
Raporda, imalat PMI yatay seviyede gerçekleşirken, Şubat ayının ilk haftasında meydana gelen deprem felaketinin verilerdeki iyimserliği gölgelediğine dikkat çekildi. Yaşanan felaketlerin Türk imalat sektörü faaliyetlerinde olumsuz etki yarattığı belirtildi.
Kimi firmaların operasyonlarını durdurmak mecburiyetinde kaldığı, üretimdeki düşüşün yeni siparişlere de yansıdı tespiti yapıldı. Yeni siparişlerdeki yavaşlamanın son 16 ayın ikinci en ılımlı seviyesinde gerçekleştiği söylendi.
Endeksin yatay seviyede kalmasındaki etmenler arasında tedarikçilerin teslimat sürelerinde belirgin artış yaşaması olarak gösterildi.
Açıklamada, “Depremin girdi temini ve teslimatında yol açtığı zorluklar nedeniyle tedarikçilerin teslimat sürelerinde son 10 ayın en yüksek oranlı artışı kaydedildi. Deprem, tedarik zincirleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra bazı firmalarda operasyonları kesintiye uğratarak sektörde üretim hacminin azalmasına da yol açtı. Yine de söz konusu azalış ılımlı düzeyde kaldı ve son bir yıllık dönemin ikinci en düşük oranında gerçekleşti” denildi.
Üretim Düştü, İstihdam Ilımlı Düzeyde Kaldı
Şubat ayı raporuna göre depremden etkilenen Türk imalatçılarının sayısının çokluğuna dikkat çekildi.
Bazı firmalarda üretime ara verilmesiyle birlikte Şubat ayı içerisinde sektörün üretiminde yavaşlamanın görüldü söylendi.
Üretimdeki yavaşlamadaki düzeyin son bir yılın ikinci en ılımlı seviyesi olduğu açıklandı.
İstihdamının ise üst üste dördüncü ay arttığı tespit edildi. Araştırmada ankete katılanların üretimi desteklemek için ilave istihdama ihtiyaç duyduğu açıklandı.
İstihdamdaki artışın ılımlı düzeyde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, istihdam artışı için “Önceki anket dönemi ile hemen hemen aynı hızda seyretti” ifadesi yer aldı.