Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI 10 Ay Sonra Eşik Değerini Aştı

İstanbul Sanayi Odası'nın yayımladığı imalat PMI, 2023 yılının ilk raporunda eşik değerinin aşarak sektördeki toparlanmaya işaret etti. Detaylar haberde;
Türkiye İmalat PMI 10 Ay Sonra Eşik Değerini Aştı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından bugün Türkiye’nin Ocak ayı imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) raporu yayımlandı. Rapora göre imalat PMI, Ocak 2023’de 50,1 çıktı. Böylelikle endeks eşik değeri olan 50’nin üzerine çıkmış oldu.

Aralık raporunda imalat PMI, Haziran ayından bu yana en yüksek artışı kaydederek 48,1’e yükselmişti. Aralık 2022’deki değeri, sektördeki toparlamaya işaret etmişti. Ancak toplam yeni siparişlerdeki azalma yaklaşık bir yılın en düşük hızında görülmüştü.

Geçen senenin Şubat ayında eşik değerinin üzerinde 50,40 seviyesinde bildirilen endeks, Ocak 2023’e kadar eşik değerinin altında kaldı. Bu ayki raporla 10 aylık daralma döneminin ardından, sektördeki faaliyet koşullarındaki iyileşmeye işaret etti.

Üretim Ocak Ayında Yavaşladı

Üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama Aralık ayına kıyasla Ocak’ta hız kesti. Raporda bazı firmaların da talepte iyileşme belirtilerinin olduğuna dikkat çekildi.

İSO tarafından yayımlanan raporda üretimdeki düşüşün son 14 ayın en ılımlı düzeyinde olduğu paylaşıldı. Yeni siparişlerdeki azalmanın Ekim 2021’de başlayan yavaşlama döneminin en düşük seviyesinde olduğu vurgulandı.

GCM Yatırım Banner

Üst üste üçüncü ayında yükseliş gösteren istihdam, Ocak’ta da artışını sürdürdü. İstihdam yaratma hızının ise Aralık’a göre neredeyse sabit kaldığı ifade edildi.

İmalat Sektöründe Maliyet Yükü Arttı

İstihdamdaki artış ve yeni siparişlerdeki yavaşlama firmaların birikmiş işlerini azaltmayı sürdürmesini sağladı. Buna karşı üretim ve yeni siparişlerdeki duruma paralel olarak birikmiş işlerde de düşüşün hız kestiği söylendi.

Son altı aylık süreçte girdi fiyatları en yüksek hızda artışını yaşarken, ham madde maliyetlerindeki yükseliş ile liradaki zayıflığın genel maliyet yüklerinin artmasına sebep olduğu savunuldu. Böylece firmaların Haziran 2022’den bu yana satış fiyatlarını en yüksek oranda yükselttiği açıklandı.

Türk İmalat Sektörü Büyümeye Geri Dönecek

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, raporu değerlendirdi. Harker, “Son PMI verileri, Türk imalat sektörünün yakında büyümeye geri dönebileceğini gösteriyor. Faaliyet koşulları Ocak ayında istikrarlı seyretti.” ifadelerini kullandı.

Harker, talepteki iyileşme işaretleri ile üretim ve yeni siparişler endekslerinde oluşan yukarı yönlü ivmenin ileriki aylarda imalat sektöründe genişleme olabileceğine dair umut verdiğini ileri sürdü.

Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarının enflasyonu yükselttiğine değinen Harker, asgari ücretteki artışın da bu durumu etkileyeceğini aktardı. Ancak bunun, 2021 ve 2022’de görülen yüksek düzeylerin bir miktar altında kaldığını da ekledi.

İSO’nun raporunda, Ocak ayında anket kapsamında takip edilen 10 sektörden sekizinin üretimi artırdığı bildirildi. Üretimin yavaşladığı iki sektörünse gıda ürünleri ve tekstil olduğuna dikkat çekildi.

Üretimdeki en güçlü artışın ise son 31 ayın en yüksek büyüme temposuna ulaşan elektrikli ve elektronik ürünlerde gözlendiğine işaret edildi. Elektrikli ve elektronik ürünlerinde yeni siparişler ile en hızlı genişleme yaşayan sektör oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın