Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI Mayıs’ta Sabit Kaldı

Yurt içi veri takviminde imalat sanayindeki gelişmeleri bildiren ve ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat PMI, Nisan'daki değerini sürdürdü.
Türkiye İmalat PMI Mayıs’ta Sabit Kaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Mayıs ayı imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) istatistikleri paylaşıldı. En son geçen sene Şubat’ta 50,40 ile eşik değerinin üstünde kaydedilen endeks 10 ayın ardından Ocak 2023’te 50,1 değeri ile toparlanma göstermişti.

Ocak ayından bu yana büyümeyi daralmadan ayıran eşik olan 50 değerinin üzerinde okunan endeks, Mayıs ayında da 51,5 puan ile bir önceki ayki değerinde sabit kaldı.

Söz konusu ılımlı iyileşme, Nisan’daki ile aynı değerde kalarak 2021 yılı sonundan bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. İSO tarafından geçen ay açıklanan imalat PMI Nisan raporunda 51,5 değerinde kaydedilmişti.

Üst üste beşinci ay eşik değer 50,0’ın üzerinde gerçekleşen Mayıs ayı imalat PMI, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında iyileşmenin sürdüğünü gösterdi.

Son Üç Ay Boyunca Yeni Siparişlerde Güçlü Artış Kaydedildi

Ankete katılan firmalar Mayıs’ta yaygın bir şekilde talepte iyileşme olduğunu söyledi. Söz konusu iyileşmenin en doğrudan etkisi, yeni siparişlerin son üç ay boyunca güçlü bir şekilde artması olduğu aktarıldı.

GCM Yatırım Banner

Yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedilirken, imalatçıların da üretim hacimlerini son üç ay boyunca genişlettiği görüldü.

Ankete katılan firmalardan bazıları erken emekliliklerin istihdamı sınırladığına işaret etti. İstihdam düzeyindeki yükselişin, firmaların iş yüklerinin altından kalkabilmelerini sağladığı ve önceki anket döneminde görülen artışın ardından birikmiş işlerde azalma görüldüğü paylaşıldı.

Ayrıca İSO’nun Mayıs ayı istatistiklerine göre sektörde enflasyonist baskıların hafiflemeye devam ettiği yönünde sinyal verdiği ifade edildi.

Türk Lirasındaki Değer Kaybı Sebebiyle Girdi Maliyetleri Arttı

Girdi maliyetlerinin büyük ölçüde Türk lirasındaki değer kaybı sebebiyle artmayı sürdürse de enflasyon oranının 2023 yılının başından bu yana en düşük düzeye gerilediğine dikkat çekildi.

Buna bağlı olarak satış fiyatlarının artış hızınınsa üst üste dördüncü ay gerilediği söylenen raporda, Nisan 2020’den beri en düşük oranda olduğu belirtildi.

Şubat ayındaki deprem felaketinin ardından bazı anket katılımcıları, faaliyetlerine henüz yeni dönebildikleri vurguladı. Yeni siparişlerdeki yükseliş ise imalatçıların istihdam düzeylerini son üç ayda ilk kez artırmasına imkan sağladı.

Türkiye’nin Sektörel PMI raporunda Mayıs’ta takip edilen 10 sektörden 8’inin üretiminin artığına dikkat çekildi. En hızlı üretim artışı bildirilen sektör ise kara ve deniz taşıtları oldu.

Sektörel incelendiğinde yeni siparişlerde yalnızca ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe düşüş görülürken en hızlı artışın tekstil ürünlerinde olduğu ifade edildi.

Rapora göre çoğu sektörde istihdamın arttığı belirtildi. Anketin başladığı Ocak 2016’dan bu yana elektrikli ve elektronik ürünler sektörünün istihdamının en hızlı artışı kaydettiği ve oran olarak diğer sektörleri de geride bıraktığı vurgulandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.