Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye İmalat PMI Ağustos’ta Tehlike Alarmı Verdi

İSO’nun her ay açıkladığı ve imalat sektörü ile ilgili bilgi veren PMI verileri, Ağustos ayında düşüşünü sürdürerek, ivme kaybının devam ettiğini gösterdi.
Türkiye İmalat PMI Ağustos’ta Tehlike Alarmı Verdi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Bu hafta birçok ülkenin satın alma yöneticileri endekslerini (PMI) takip ettik. Bugün ise Türkiye’nin imalat PMI verileri açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO), tarafından yayımlanan verilere göre imalat PMI Ağustos ayında 49,0 değerine geriledi.

Söz konusu değer üst üste ikinci ay 50,0 eşik değerinin altında kalarak Türk imalat sektöründeki ivme kaybının sürdüğünü gösterdi.

Firmalar yeni sipariş almakta zorluk yaşadıklarını ve yeni alınan işlerdeki düşüşün bir önceki aya göre hızlandığını söyledi.

Müşterileri yeni sipariş vermekten caydıran temel faktörün ise güçlü fiyat baskıları olduğu ifade edildi. Yeni sipariş temin etmekte yaşanan zorluk, Ağustos ayında Türk imalat sektörü yavaşlayan bir performans sergilemesine sebep oldu.

Endeks, Temmuz ayında 51,5’ten 49,9’a gerilemişti.

GCM Yatırım Banner

Girdi Maliyetlerindeki Artış Hızlı Seyrini Korudu

Girdi maliyetlerindeki artış, Temmuz’daki 16 aylık zirvenin hafif altına çekilse de hala hızlı seyrini koruyor. Raporda, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ve ücretlerdeki artışların girdi maliyetlerinin yükselmesinde belirleyici olduğu ifade edildi.

Anket katılımcılarının yaklaşık yüzde 30’u ay içerisinde satış fiyatlarında artış yaptığını söyledi. Yeni siparişlerde düşüş olması imalatçıların üretim hacmini üst üste ikinci ay azaltmasına sebep oldu.

Ağustos ayında satın alma faaliyetleri geriledi, yeni siparişlerdeki düşüş hem girdi hem de nihai ürün stoklarının azalmasına yol açtı.

İstihdamın dört aydır aralıksız artmasıyla bazı firmalar ek personel ihtiyacı olduğunu bildirdi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, fiyat baskılarının talebi sınırlandırdığını, bunun da faaliyet koşullarında genel bir yavaşlamaya yol açtığını söyledi.

Enflasyonist baskıların son aylarda hafif yavaşladığını ancak yine de yüksek seyirde olduğunu ifade eden Harker, “Öte yandan, talep koşullarının durağan seyrini sürdürmesi halinde söz konusu büyümenin devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek.” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın