Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye Ekonomisinin Büyümesi 3. Çeyrekte Beklenti Altında Kaldı

TÜİK yurt içi piyasalarda en çok beklenen verilerden 3. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Ayrıntılar haberde...
Türkiye Ekonomisinin Büyümesi 3. Çeyrekte Beklenti Altında Kaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3. çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre 2022’nin Temmuz-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrekte büyüme yıllık bazda yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. Beklenti ekonomik büyümenin yüzde 4 seviyesinde geleceği yönündeydi.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 21,6, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 13,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 12, oranında büyüdü.

Çeyreklik bazda büyüme hızları
Kaynak: TÜİK

Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 7,6 oranında büyürken, hizmet faaliyetleri yüzde 6,9, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 1,1 ve sanayi yüzde 0,3 arttı. İnşaat sektöründe ise ise yüzde 14,1 azalma gerçekleşti.

TÜİK tarafından yapılan ikinci çeyrek açıklamasında ekonominin yüzde 7,7 oranında büyüdüğü açıklanmıştı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,6 artış kaydetti.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, üçüncü çeyrekte cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 120,5 artışla 4 trilyon 258 milyar 168 milyon TL’ye ulaştı. GSYH’nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla 241 milyar 523 milyon dolar olarak gerçekleşti.

GCM Yatırım Banner

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamalarında ise bir önceki çeyreğe kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 19,9 artış kaydedildi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 8,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 1,3 azalma kaydetti.

Mal ve hizmet ihracatında bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 12,6, ithalatta ise yüzde 12,2 artış olduğu kaydedildi. İşgücü ödemelerinde yüzde 96,2, net işletme artığı/karma gelirinde ise yüzde 123,0 artış yaşandı.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı bu çeyrekte yüzde 29,5 olurken, bu oran 2022 yılında yüzde 26,3 olarak gerçekleşti. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 54,1 iken yüzde 54,8 oldu.

TÜİK’in raporu öncesi ekonomistlerin büyük bölümü yüzde 3 ile 4,8 aralığında büyüme bekliyordu. Reuters, son 14 aylık ekonomik programında büyüme ve ihracatın ön planda yer aldığını ve enflasyonla mücadele de faiz artırımlarında kaçınıldığını ve bunun cari açık yarattığını bildirmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın