Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) dün gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu 24. Çalışma Dönemi Onbirinci Toplantısı’ndaki bazı detayları paylaştı. Çalışma hayatıyla ilgili gündemdeki başlıca konuların görüşüldüğünü bildirdi.
Açıklamada asgari ücretin işçiler ve aileleri için asgari yaşam seviyesini sağlayan bir ücret olduğunun bilgisi verildi. Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gereğinin Anayasa’da yer aldığına da değinildi.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun, asgari ücret belirlenmesinde insana yakışır bir yaşamı sağlayacak tutarı temel alacağı söylendi. Kurum, bu tutara refah payı ilave edilerek enflasyon karşısında satın alma gücünün korunması gerektiğini savundu.
Ücretli Çalışanlar için Sorun Teşkil Ediyor
Asgari ücretin işçi ve ailelerinde çoğu zaman tek gelir olduğunu belirten TÜRK-İŞ, 2022 yılından itibaren asgari ücretin vergi dışı bırakılmasında işçi sınıfının ortak talebi olduğu eklendi.
Bunlara rağmen vergi sorununun ücretli çalışanlar için yakıcı olmaya devam ettiği söylendi. Ücretli çalışanlar üzerinde doğrudan gelir ve dolaylı olarak harcamalarından kaynaklanan ağır vergi yükü bulunmaktadır.
Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut tarife ve oranlar çalışanları mağdur etmektedir. İşçilerin yılın başında aldığı net ücreti ilerleyen aylarda, vergi dilimlerindeki düzenleme nedeniyle, giderek azalmaktadır. Toplu iş sözleşmesiyle alınan ücret zamları bu nedenle anlamını kaybetmektedir.
Gelir Kaybının Önüne Geçmek için Düzenleme Yapılmalı
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, işçilerin vergi nedeniyle uğradıkları gelir kaybının önüne geçilmesinde düzenleme yapılması için çağrıda bulundu. Sosyal devlet olmanın gereği olan vergide adaletin sağlanması için gelir vergisi tarifesinin oranının ücretliler lehine değiştirilmesi için talepte bulunuldu.
Kamuda taşeron işçinin çalıştırılmaya devam ettiğini belirten TÜRK-İŞ, 696 sayılı KHK (Kanun Hükmünde Kararname) düzenlemesi dışında bırakılan işçilerin bir an önce kamuda kadroya alınmasını istedi.
TÜRK-İş’in yazılı açıklamasında, “Başta KİT’ler olmak üzere özel bütçeli kuruluşlar, hizmet alım işleri, danışmanlık ve mal alım ve benzeri ihalelerde, işçilik maliyetinin yüzde 70’in altında kaldığı yerlerde çalışanlar, hastane bilgi sistemi, hastane sterilizasyon hizmetleri, çağrı merkezi hizmetleri ile kamu dışı aile sağlık çalışanları da bu kapsamda değerlendirilmelidir.” ifadeleri yer aldı.
Belediye Şirket İşçileri Kadroya Alınmalı
Belediye şirket işçilerinin de sürekli kadroya alınması gerektiğini savunan kurum, çalışanlara özlük haklarının sağlanması gerektiğini de savundu.
Bahsi geçen konulara ek olarak çalışma hayatındaki geçici işçi sorununun da artık çözüme kavuşturulması gerektiğini paylaştı.
Emekli ve kamu çalışanlarının maaş promosyonuyla ilgili düzenleme kapsamına özel kesim çalışanlarının da alınması gerektiğini öne süren kurum, alt limit belirlenerek mağduriyetin önlenmesini istedi.