İhracatta çarkların dönmesi için yüksek kur desteğine ihtiyaç duyulduğu görüşünü geçtiğimiz haftalarda dile getiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, enflasyon oranında kur artışı beklentisini yineledi.
kolayca yatırım yapın
İhracat temelli büyüme hedefiyle hayata geçirilen Türkiye Ekonomi Modeli’nde ihracatçıların küresel pazarda rekabet gücünün kısıtlı olduğu görüşünü dile getiren bir diğer isim, TİM Başkanı Gültepe oldu.
“Rakiplerimizle rekabet edebilmemiz için fiyat tutturmamız gerekiyor” diyen Gültepe, ihracatçıları destekleyecek olan seçeneğin kur artışı olduğuna dikkat çekti.
Ekonomi Gazetesi’ne konuşan TİM Başkanı, yüksek enflasyon ortamının oluştuğu Türkiye ekonomisinde döviz kurlarının da bu ortamda yükselmesi gerektiği önerisinde bulunarak, “Enflasyon 3 artıyorsa kurlar da 3 artmalı” dedi.
Ancak enflasyonun Avrupa’daki çoğu ülkede olduğu gibi yüzde 3 ila 5 oranları yerine resmi verilere göre yüzde 85’i aşan seviyelerde arttığı durumundan bahsetmedi.
“Merkez Bankası’nın Faizi Yüzde 9’a Değil, Yüzde 5’e İndirmesini Tercih Ederiz”
“Faiz sebep, enflasyon sonuç” teziyle düşürülen politika faizini son toplantıda yüzde 9’a çekerek tek haneye indiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) için ihracatçıların beklentisi sürüyor.
TİM Başkanı, politika faizinin yüzde 5’ler seviyesine kadar indirilmesini tercih ettiklerini aktararak şöyle açıklama yaptı:
“Finansmana ulaşmak istiyoruz, dolayısıyla kredinin ucuz olması lazım. Faiz düşük olduğunda normalde dövizin de yukarıda olması gerekiyor. Finansmana ulaşabilirsek düşük faiz işimize geliyor. Faizlerin bu açıdan inmesini doğru buluyorum ama kurun bu seviyede kalmasını doğru bulmuyorum.”
“Çok Fazla Büyüme Şansımız Yok”
TİM Başkanı, pandemi döneminde yıldızı parlayan Türk ihracatçıların gelinen son aşamada artık avantajlı konumda olmadığı yorumunu yaptı.
Kurun etkisiyle birlikte fiyat istikrarı sağlanamadığını ve talep kısmında ciddi bir düşüş yaşandığını ekledi.
“Çok fazla büyüme şansımız yok” diyen Gültepe, büyüme potansiyeli olan pazarlardaki payı artırma yönünde çalışma yapacaklarını paylaştı.
Yürütülen çalışmalarda ise rekabet halinde kalabilmek için sabit fiyat belirlemek gerektiğini, bunun için de kur desteği gerektiğini açıkladı.
Gültepe, “Fiyat tutturma noktasında kurların bizi destekleyecek seviyeye gelmesini bekliyoruz. …Biz de maliyetimizi bilerek fiyatımızı belirleyebiliriz” dedi.
“Bugün 263 Milyar Doları Konuşabilirdik”
Pandemide Çin faktörünün dünya pazarında devre dışı kalmasıyla birlikte oluşan açığı Türk üreticilerin kapadığını söyleyen Gültepe şöyle konuştu:
“Gelen talebe çok hızlı cevap verdik. …İhracatımız bir yılda yüzde 33 arttı. Az buz değil, büyük başarı. Son 3-4 aydır kurlar olumsuz etkiliyor. Özellikle sezonluk çalışanlar daha fazla etkileniyor. Aynı şekilde paritenin olumsuz etkisi de büyük.”
Sene sonu ihracat geliri beklentisini paylaşan TİM Başkanı, 250 milyar doların aşılacağı değerlendirmesinde bulundu.
Eğer parite kaybı, resesyon endişeleri ve talepte azalma olmasaydı Türkiye ekonomisinde ihracatın 270 milyar doları geçeceğini söyleyerek, “Sadece parite 1,15’te kalsaydı bugün 263 milyar doları konuşabilirdik” dedi.