Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ücretsiz servis hizmetleriyle ilgili açıklama yaptı. Büyükşehirlerde bazı işletmeler tarafından uygulanan bu ücretsiz servislerin, mahalle esnafını olumsuz etkilediğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Bazı işletmelerin müşteri çekmek amacıyla bu hizmeti uyguladığını söyledi. Bundan dolayı taksicilerden halk otobüsçülerine, bakkaldan manava birçok esnafın ekmeğiyle oynandığını belirtti. Amacı dışında kullanılan ücretsiz taşımacılığın satış ve pazarlama politikası haline getirildiği için bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini vurguladı.
Esnafa Haksız Rekabet Ortamı Oluşturuyor
Başkan, bu uygulamanın ilk etapta personel taşımak için başlatıldığını, sonraki dönemlerde belirli alışveriş kotası koyarak müşterilerin ücretsiz taşındığını belirtti.
Servisleri kullanmak için konulan alışveriş kotalarının, ulaşım sektöründeki esnafa ve mahalle esnafına haksız rekabet ortamı oluşturduğunu ifade etti. Esnafın zaten zincir marketlerin oluşturduğu haksız rekabet ortamından oldukça etkilendiğini ve bir de ücretsiz servisler yüzünden müşteri kaybetmemeleri gerektiğini aktardı.
Ulaştırma Sektöründeki Esnaf Olumsuz Etkileniyor
TESK Başkanı, ücretsiz servislerin ulaşım ağının sürekli büyüdüğünün altını çizdi. Vatandaşların alışverişini yapıp yolu da ücretsiz bir şekilde karşılayacağı için bu araçları kullandığını belirtti. Böylece dolmuş, taksi, otobüs gibi ulaşım araçlarını kullanmadıklarını söyledi. Bu durumun ulaştırma sektöründeki esnafın işine engel olduğunu dile getirdi.
Bu servislerin yalnızca otobüs ve dolmuşların geçmediği güzergahlarda hizmet vermesi gerektiğine değindi. Palandöken, “Ulaşım ağlarının olduğu yerlerde esnafa rakip olmamaları gerekiyor. Akaryakıt başta olmak üzere tüm maliyetleri artan taşımacı esnafımız iyice zor duruma düşürülmemeli” ifadelerini kullandı.
Bendevi Palandöken, bu açıklamalarının öncesinde geçen haftalarda esnafın borçlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Esnafların biriken borçlarını ödeyebilmeleri için her zamankinden daha fazla krediye ihtiyaçları olduğunu belirtti. Nefes kredisi verilmesi gerektiğini aktardı.
Aynı zamanda yeni eğitim öğretim dönemine ilişkin yorumda bulunan Palandöken, kırtasiye malzemelerinde ve ev internetinde KDV’nin sıfırlanması gerektiğini savundu. İthal ürünlerdeki fiyatların çok daha yüksek olduğunu belirtti. Eğitim sektöründe kullanılan kırtasiye ürünlerini ihtiyaç malzemesi olarak nitelendirdi.