Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TEB Başkanı Duyurdu: Eczanelerde İlaç Krizi Var

Türk Eczacılar Birliği Başkanı, sağlık sektöründe çözüme kavuşturulmayan ilaca erişim sorununun artık farklı bir boyuta evrilerek kriz halini aldığını açıkladı.
TEB Başkanı Duyurdu: Eczanelerde İlaç Krizi Var
HABER GİRİŞ

Sağlık sektöründe ilaca erişim sorunu sürüyor. 27 Kasım’da Ankara’da büyük çaplı mitinge giden eczacılar, piyasada ilaca erişim sorunu yaşadıklarını duyurmalarına rağmen krize dönüşen ilaç yokluğuna çözüm bulunamadı.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney’den konuya ilişkin yeni bir açıklama geldi. İlaçların yüzde 25’ine erişim imkanı olmadığına ve sorunun bir tür ilaç krizine dönüştüğüne dikkat çeken Üney şöyle konuştu:

“Bu her dört ilaçtan birinin bulunamadığı anlamına geliyor. İlaç yoklukları çok önemli bir gündem maddesi haline gelmiş durumda. Daha önce kısa aralıklarla yaşanan ilaç yoklukları artık daha yoğun ve etkisini hissettirir halde yaşanmaya başlamıştır.”

Çocuklar için Şurup Formundaki İlaçlara Erişilemiyor

Pandemi tedbirlerinin kaldırılmasıyla okula dönen çocuklarda yeni hastalıklar baş gösterdi ancak eczanelerde çocuklar için kullanılacak ilaçlar bulunmuyor.

TEB Başkanı, çocuk hastaların tedavilerinde kullanılacak türde olan antibiyotik, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde yoksunluk yaşandığını paylaştı.

GCM Yatırım Banner

Çocukların yanı sıra yaşlıların ve kanser hastalarının da tedavilerinde kullanılacak ilaçların erişiminde sıkıntı yaşandığını ekledi. Üney, erişiminde sorun yaşanan ilaçları şöyle sıraladı:

“Hipertansiyon ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, mevsimsel soğuk algınlığı ilaçları, antidepresanlar, ağrı kesiciler, analjezik ampuller, kulak damlaları, göz damlaları, burun spreyleri, doğum kontrol hap ve iğneleri, kortizonlar ve egzama ilaçlarına erişimde büyük sıkıntı yaşanıyor.”

“İlaç Yoksunluğundan Eczacılar Sorumlu Değil”

TEB Başkanı, hastaların yaşadığı mağduriyetten eczacıların sorumlu olmadığının bir kere daha altını çizdi.

Reçetede yazılan ve eczanelerde bulunmayan ilaçlar, piyasada yer almadığı için eczacıların elinden bir şey gelmediğini belirtti.

Bu sorunda hasta kadar eczacıların da mağduriyet yaşadığını söyledi.

Döviz Kuru Artmasına Rağmen Fiyat Politikası Aynı Kaldı

Eczacılar ile hastaları karşı karşıya getiren bu soruna temel neden olarak kur farkı gösteriliyor. Döviz kuru uzun bir süredir yatay seviyede seyretse de ilaç sorunu yeni meydana gelmedi.

Pandemi dönemiyle ciddi bir yoğunluk yaşayan eczaneler, döviz kurunun artmasına rağmen ilaç fiyat politikaları güncellenmediği için piyasadan ilaç erişimi sağlayamadı.

İlaç krizi için ilk etapta alınacak kararları sıralayan TEB Başkanı şöyle konuştu:

“Mevcut fiyat politikalarının tüm paydaşların görüşleri alınarak yeniden kurgulanması gerekmektedir. Aynı şekilde geri ödeme politikalarının da yeniden ele alınması gerektiği ortadadır. Yerli ilaç sanayisini desteklemek, eczacı istihdamına dayalı yeni molekül ilaçların üretimini yapacak yerli üretimi teşvik etmek büyük önem taşımaktadır.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.