Türk Eczacıları Birliği (TEB), Bursa’da 10-12 Kasım tarihlerinde gerçekleşen toplantıda görüşülen konu başlıklarını paylaştı. TEB’in paylaştığı 43. Dönem 2. Bölgelerarası Toplantısı Sonuç Deklarasyonu’nda, sektörde yer alan aktörlerin 27 Kasım tarihinde Ankara’da büyük çaplı mitinge gideceği açıklandı.
Gerçekleştiren toplantı ve yapılması planlanan ‘büyük eczacı mitingi’nin içeriği hakkında bilgi verildi. Bildiride, uzun süredir yaşanan ve çözüm bulunmayan ilaç yoksunluğuna dikkat çekildi.
Özellikle kanser ilaçları, ağrı kesiciler ve antibiyotikler ile bazı özel kan ürünlerinde erişim sorunları yaşandığı açıklandı. Söz konusu sorunlardan ise eczacıların sorumlu olmadığının altı çizildi. Erişimi güçleşen diğer ilaçlar şöyle sıralandı:
“Onkoloji ilaçları, antibiyotikler, antidepresan ilaçları, çocuk ateş düşürücüleri, kulak damlaları, tansiyon ilaçları, göz damlaları ve mevsimsel grip ve soğuk algınlığı ilaçları.”
Sıralanan ilaçların erişimine ilişkin kalıcı çözüm bulunmaması halinde, vatandaşların yaşadığı mağduriyetin boyutunun büyüyebilme riski dile getirildi.
Vatandaşların yaşadığı ilaç sıkıntısında sorumluluğu olmamasına rağmen mağduriyet yaşayanlarla yüz yüze geldikleri için zan altında kalan eczacıların da mağduriyet yaşadığına dikkat çekildi.
İlaçlardaki Fiyat Farkı SGK’nın İlaç Bedelinin Üzerinde
TEB, paylaştığı bildiride eczanelerin yaşadığı ekonomik güçlüklere de değindi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) için ödenen fiyat farkları ve muayene ücretlerine atıf yapıldı.
Kimi ilaçlardaki fiyat farkının SGK’nın verdiği ilaç bedelinin de üzerinde kaldığı açıklandı.
Kontrolsüz Halde Artan Eczacılık Fakülteleri Kapatılsın
Eczacıların yaşadığı bir diğer mağduriyet olarak istihdam sahasından bahsedildi.
Standartları tam anlamıyla karşılamayan ve kontrolsüz halde artan eczacılık fakültelerinde sınırlamaya gidilmesi talep edildi.
Eczacılık fakültelerine girişte 50 bin kişilik başarı sıralamasının baz alınması önerildi.
İlaç Fiyat Kararnamesi Değişikliği Çözüm Getirmedi
İlaç yokluğu sorununu çözmek için alınan ve çözüm getirmeyen kararlara değinildi.
İlaç Fiyat Kararnamesi değişikliğine atıf yapılan bildiride, değişikliğin sorunu çözüme kavuşturmadığı söylendi
Bunun için ilgili taraflarla ve ivedilikle kararnamenin yeniden revize edilmesi önerildi.