Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB/Karahan: Enflasyon düşene kadar sıkı para politikası sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonla mücadelede sıkı duruşun süreceği mesajını verdi.
TCMB/Karahan: Enflasyon düşene kadar sıkı para politikası sürecek
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi 2025’te yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadelede sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini vurguladı. Karahan, “Enflasyon beklentileri halen hedefimizin üzerinde, bu da kararlı duruşumuzu gerekli kılıyor” ifadelerini kullandı.

Karahan, son 12 ayda vadesi dolan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından dövize geçişin yüzde 14,5 ile sınırlı kaldığını ve TL mevduatın payının yüzde 58 ile tarihsel ortalamasına yaklaştığını belirtti. Bu durumun finansal istikrar açısından olumlu olduğuna işaret etti.

TCMB’nin TL mevduatın payını artırmak ve KKM’yi kademeli azaltmak için düzenlemeler yaptığını anlatan Karahan, kredi büyümesini sınırlayan adımlarla da talep dalgalanmalarını kontrol ettiklerini ifade etti. Döviz talebinin son dönemde yüzde 70’inin yurt dışı kaynaklı olduğunu belirten Karahan, iç talebin ise sınırlı kaldığını aktardı.

Dezenflasyon sürecine dair olumlu sinyaller aldıklarını söyleyen Karahan, gıda fiyatlarında ve maliyet baskılarında kademeli bir hafifleme yaşandığını, ancak zirai don gibi risklerin etkili olabileceğini kaydetti.

Karahan, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyümenin ve toplumsal refahın ön koşulu olduğunu, enflasyon hedeflerine ulaşana kadar sıkı duruş süreceğini belirtti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.