Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

TCMB: Fiyat İstikrarı için Tüm Araçlar Kullanılacak

TCMB, son toplantı metnini yayımladı. Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı için mevcut para politikasına devam edeceği aktarıldı.
TCMB: Fiyat İstikrarı için Tüm Araçlar Kullanılacak
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Haziran tarihinde gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özet metnini bugün paylaştı.

PPK toplantısında görüşülen konuların yer aldığı metinde, kurulda alınan kararlar aktarıldı.

Sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda liralaşma odaklı para politikası için ilave tedbirlerin uygulamaya konacağının mesajı verildi.

Merkez Bankası Tüm Araçları Kullanmaya Devam Edecek

Kurulun, liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilemeye devam edeceği söylenerek, sürdürülebilir fiyat istikrarı için ek tedbirlerin alınacağı açıklandı.

Bankanın para politikası duruşu hakkında şu ifadelere yer verildi:

GCM Yatırım Banner

“TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacaktır.”

2021 yılının Aralık ayından beri faiz değişikliğine gitmeyen banka, en son  geçen hafta (23 Haziran) gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faiz oranını yüzde 14’te sabit bırakmıştı.

Merkez bankasının enflasyonda kalıcı düşüş işareti oluşuncaya ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya dek elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceği bildirildi.

Enflasyon Gıdada Yüzde 90’ı Aştı, Enerjide Yüzde 121,21’i Buldu

Toplantı özetinde, kurulda gündeme gelen konuların başında enflasyon yer aldı. Metinde, yıllık bazda yüzde 73,50’ye çıkan enflasyonun alt gruplara yayıldığı belirtilirken, bu gelişmeye temel mal ve hizmet gruplarının zemin hazırladığı aktarıldı.

Kişisel bakım ürünlerinden, giyim ve ayakkabı grubuna; mobilya, otomobil ve beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim mallarına kadar çok sayıda farklı gruplardaki fiyat artışlarına değinildi.

Küresel emtia fiyatları ve yurt içi enerji fiyatlarındaki artışlar ile tedarik zincirindeki aksaklıklara dikkat çekilerek, üretici fiyatlarındaki yükseliş vurgulandı.

Ayrıca gıdada yıllık enflasyonun yüzde 90’ı aştığı konuşuldu. Enerji fiyatlarındaki yıllık yüzde 121,21’lik enflasyon hakkında ise şu ifadelere yer verildi:

“Yönetilen ve yönlendirilen kalemlerden şebeke suyunun yanı sıra Türk lirası cinsi petrol fiyatlarına bağlı olarak akaryakıt fiyatları bu gelişmede temel belirleyiciler olmuştur. Bu dönemde başta kömür olmak üzere katı yakıt fiyatlarındaki yükselişler sürerken, uluslararası bütan ve propan fiyatlarına istinaden tüp gaz fiyatlarında bir miktar azalış görülmüştür.”

Yayımlanan özette, alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatlarında Mayıs ayında yüzde 6,53, yıllık olarak yüzde 66,62 oranındaki artışta ise bu grubun aylık tüketici enflasyonuna katkısının 0,28 puan olduğu bildirildi.

Enflasyon 12 Ayda Yüzde 37,91, 24 Ayda Yüzde 22,04 Olacak

Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarının da paylaşıldığı metinde, Haziran’da cari yıl sonu enflasyon beklentisinin 6,67 puan artarak yüzde 64,59’ye çıkacağı bilgisi yer aldı.

Gelecek 12 aya ilişkin enflasyon beklentisinin ise 4,63 puan artışla yüzde 37,91’ye çıkacağı, gelecek 24 aya ilişkin enflasyon beklentisinin yüzde 22,04 seviyesinde olacağı aktarıldı.

Önümüzdeki dönemde küresel büyüme tahminlerinin ise jeopolitik risklerin iktisadi faaliyetleri zayıflatması nedeniyle aşağı yönlü olmaya devam edeceği bildirildi.

Yüksek Fiyatların Sebebi Dış Faktörler

Özet metninde yer alan ifadede, üretici ve tüketici fiyatlarının artmasındaki sebebin dış faktörlerden kaynaklandığı savunuldu. Bu sebepler şöyle sıralandı: küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye.

Ek olarak, enflasyon hakkındaki gelişmelerin yakından takip edildiği ve gelişmiş ülke merkez bankalarında enflasyonda görülen yükselişin tahmin edilenden uzun sürebileceği vurgulandı.

Konu ile ilgili metinde yer alan ifade şöyle:

“Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artmaktadır. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir.”

İnşaat Sektörü Büyümeyi Sınırlandırdı, Cari Açık 25,7 Milyar Dolar Oldu

Yayımlanan özette, 2022 yılının ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH) oranının yıllık bazda yüzde 7,3 arttığı, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 oranında yükseldiği ifade edildi.

Üretim açısından değerlendirildiğinde, bu büyüme oranlarında temel belirleyicinin hizmet ve sanayi sektörü olduğu ancak inşaat sektörünün büyümeyi sınırlandırdığı açıklandı.

Son dönemdeki enerji ithalatının ise Cari İşlemler Dengesini (CİD) etkilediği, Nisan 2022’de 2,7 milyar dolar, yıllık bazda 25,7 milyar dolar açık verildiği aktarıldı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın