Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Ağustos ayı enflasyon raporu sonrası değerlendirme paylaşıldı. Değerlendirmede vergi ve fiyatlardaki ayarlamaların etkilerine dikkat çekildi.
kolayca yatırım yapın
TCMB açıklamasında, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların Temmuz ayından sarkan etkilerinin yanı sıra, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışlarının gecikmeli etkileri ile küresel enerji fiyatlarındaki yükseliş sonucunda ana grupların tamamında yıllık enflasyonun yükseldiği bilgisi verildi.
Aylık bazda en yüksek artışın yüzde 14,23 oranı ile enerji grubunda kaydedildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu gelişmede önceki aydan sarkan vergi etkisinin yanı sıra dış fiyat baskılarının belirleyici olduğu kaydedildi.
TCMB raporunda, akaryakıt fiyat artışları ve ulaştırma hizmetlerinin fiyatlarına hızlı şekilde yansıdığını, grup aylık enflasyonunda yüzde 27,62 ile 2003 bazlı TÜFE kapsamında hesaplanan en yüksek artış kaydedildiğini belirtti.
Gıda, asgari ücret ve kur gelişmelerine duyarlılığı yüksek hizmet kalemlerinin yanı sıra kirada
yüksek artışlar gözlendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Temel mal grubu fiyatlarında özellikle Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileriyle yükseliş sürmüştür.” ifadeleri yer aldı.
Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki olumsuz görünümün Ağustos ayında devam ettiği, işlenmiş gıda alt grubunda fiyat artışlarının genele yayıldığı belirtildi.
Üretici fiyatlarındaki artışın enerji grubunda daha belirgin olmak üzere devam ettiği belirtilirken, son üç aylık dönemde tüketici fiyatları üzerinde üretici kaynaklı yukarı yönlü baskılarım belirgin hale geldiği kaydedildi.
TÜİK tarafından yapılan son açıklamaya göre Ağustos ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 60’a yaklaştı. Yıllık TÜFE yüzde 58,94 olurken, aylık bazda yüzde 9,09 oranında artış gerçekleşti.