Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu 2023-II bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. TCMB İdare Merkezinde yapılan toplantıda, enflasyon görünümüne ve hedeflerine dair açıklama yapan Kavcıoğlu, konuşmasına asrın felaketi olan Kahramanmaraş depremleriyle ilgili dileklerini paylaşarak başladı.
kolayca yatırım yapın
Küresel enflasyonda yukarı yönlü risklerin canlı kalmaya devam ettiğini, küresel talebin güçlü seyrettiğini ve ticaret ortaklarımızın büyüme tahminlerini, önceki rapora göre yukarı yönde güncellendiğini ifade etti.
Küresel çekirdek enflasyondaki düşüşün daha yavaş gerçekleştiğini, enflasyonun Ekim ayında görülen zirveden sonra Nisan’da yüzde 43,68’e gerilediğinin altını çizdi.
Türk Bankacılık Sektörü Sağlam Görünümümü Koruyor
Son dönemde küreselde yaşanan bankacılık sektörü kaynaklı sıkıntıların gelişmiş ülkelerde finansal risklerin artmasına yol açtığını belirten Merkez Bankası Başkanı, Türk bankacılık sektörünün güvenli ve sağlam görünümünü sürdürdüğünü ifade etti.
Gelişmiş ülke merkez bankalarının sağladığı likidite destekleri nedeniyle bilanço büyüklüğündeki düşüş eğiliminin sekteye uğradığını aktardı.
Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,6 ile en fazla büyüyen ülkeler arasında yer aldığını, sanayi üretiminde ise gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış sağlandığını açıkladı.
Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Değiştirilmedi
Merkez Bankası, yılın ikinci raporunda yıl sonu enflasyon beklentisini değiştirmedi. Buna göre 2023 sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3 olarak bırakıldı. 2024 yılı tahmini de yüzde 8,8 seviyesinde sabit tutuldu.
Ekim, Ocak ve Mayıs olmak üzere üst üste üç toplantıda yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmemiş oldu. Kavcıoğlu, enflasyonun hız kesmesinde kurdaki istikrarın, beklentilerdeki iyileşmenin ve emtia fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu söyledi.
Raporda 2023 sonu için gıda enflasyonu tahmini yüzde 22’den yüzde 27,9’a yükseltilirken, ham petrol ortalama tahmini 80,8 dolardan 78,1 dolara çekildi.
Kişi Başına Düşen Milli Gelirde Güçlüyüz
“Satın alma gücü paritesiyle bakıldığında Türkiye ekonomisi kişi başına düşen milli gelirde gelişmiş ülke seviyelerine güçlü şekilde yakınsamaktadır.” diyen Kavcıoğlu, yüksek frekanslı göstergelerin 2023 yılında küresel büyümeye ilişkin daha olumlu bir görünüme işaret ettiğini söyledi.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun konuşmasından öne çıkan en önemli satır başları ise şu şekilde oldu:
- 2022 yılında savaş ve küresel talepteki azalmaya karşın gücünü koruyan ihracatımız, 2023 yılında talep koşullarında devam eden zayıflık ve deprem felaketine rağmen ürün ve ülke düzeyindeki çeşitlendirilmiş yapısı ile dayanıklılığını kanıtlamaya devam etmektedir.
- 2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır.
- Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz, fiyat artış oranlarındaki belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Son dönemde çekirdek göstergeler Ekim 2021’den bu yana kaydedilen en düşük seviyelere gerilemiştir.
- Yüksek teknoloji, enerji, yer altı zenginlikleri ve turizmin kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlarımızın geri dönüşüyle birlikte, 2030 yılına kadarki süreçte cari dengeye birikimli olarak yaklaşık 289 milyar dolarlık katkı sağlanacağı tahmin edilmektedir.
- Kararlılıkla yürüttüğümüz hedefli kredi politikamızın etkinliği sayesinde 2021 yılının ilk çeyreğinde TL firma kredisi kullandırımlarının yüzde 40’ının altında olan KOBİ payı, 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 43’e, 2023’te ise yüzde 62’ye yükselmiştir.
- TL ticari kredi faizleri 2022 yılı Temmuz ayından itibaren politika faizimizle uyumlu olarak 18 puan civarında azalmıştır. 10 yıl vadeli TL menkul kıymet faizleri de 2022 yılı Mart ayından bu yana gerileyerek 15 puana yakın düşüş göstermiştir.