Çin, Tayvan’da geçen hafta başlattığı askeri tatbikatının boyutunu genişleterek devam ettiriyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Çin’in uyarılarına rağmen Tayvan’a yaptığı resmi ziyaret tansiyonun yükselmesine sebep oldu.
Çin, misilleme niteliğinde aldığı karar ile Tayvan ve çevresinde 4-7 Ağustos tarihleri arasında askeri tatbikat yapacağını duyurmuş ve bunun süresi dün dolmuştu.
Ancak Çin hükümeti tarafından yapılan açıklamada, tatbikatın süresinin uzatılmasına karar verildiği bildirildi. Çin askeri birliklerinin denizaltı ve üstü tatbikatlar düzenleyeceği aktarıldı.
Tatbikatın süresinin ne zaman sona ereceğine dair açıklama yapılmazken, bu durum bölgedeki gerilimin giderek artmasına sebep oluyor. 4 gün süren tatbikatta 11 kısa menzilli balistik füzenin ateşlemesinin yapıldığı, bunun yanında Çin ordusuna ait savaş gemilerinin, uçakların ve insansız hava araçlarının Tayvan adası etrafında manevra yaptığı açıklandı.
Çin ABD’yi Sert Bir Şekilde Suçladı
Geçen hafta Pelosi’nin Tayvan’a gitmesinin ardından Çin tarafından art arda açıklamalar geldi. Savunma Bakanlığı, askeri görüşmelerin rafa kaldırıldığını belirtirken, ABD üzerindeki baskıya devam ettiğini gösterdi.
Bakanlık sözcüsü Wu Qian, Tayvan’da yaşanan gerilim nedeniyle ABD’yi suçladı. Bunun tamamen ABD tarafından kışkırtılmış bir hamle olduğunu, bu nedenle de oluşacak ciddi sonuçların sorumlusu olduğunu dile getirdi.
ABD Savunma Bakanlığı, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkileri ise Çin’in saldırılarını “sorumsuz aşırı tepki” olarak nitelendirdi.
Qian, Pelosi’nin Tayvan’dan ayrılmasının ardından Çin ile ABD arasında yapılması planlanan savunma politikası koordinasyonu ve askeri deniz istişarelerini içeren resmi görüşmeleri iptal ettiklerini duyurdu.
Bir ABD yetkilisi ise Çin’in Pentagon yetkililerinin telefonlarına cevap vermediğini bildirirken, bu sessizliğin çok tehlikeli olduğu ve bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açacağı konusunda uyarıda bulunuluyor.