Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tarımda Üretici Enflasyonu Nisan’da 3 Hane Rekorunu Kırdı!

Tarımda üretici enflasyonu Mart’ın ardından yine tarihi rekor tazeledi. Fiyatlar bu kez yüzde 100’ün aşmakla kalmayıp eşiğin epey üzerine çıktı.
Tarımda Üretici Enflasyonu Nisan’da 3 Hane Rekorunu Kırdı!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Savaşın artırdığı küresel sıkıntılarla artan fiyatlar endişeleri artırmaya devam ediyor. Fiyatlarda yaşanan artışları ortaya seren veriler de durumun iyiye gitmediğini ortaya seriyor.

Yurt içinde önemli aylık raporlardan tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), mevcut durumu anlatan son örneklerden. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan istatistikler, tarım ürünlerinde üretici enflasyonunun Nisan’da yine rekor kırdığını gösterdi.

Nisan’da Rekor Tazelendi! Yüzde 118’i Aştı

Nisan Yüzde 118 Artış
KAYNAK: TÜİK

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde yıllık artış 118,53 olurken bu yeni rekoru işaretledi. Aylık bazda da sert artan oran yüzde 17,76 olarak kaydedildi. Tarımda üretici enflasyonu bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 72,29 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,26 oranında arttı.

Sektörlerde bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 21,03’le ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde gerçekleşti. Tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 18,10, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,12 artış oldu.

Bir önceki yıla göre ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetler yüzde 284,55 artarken tarım ve avcılık ürünleriyle ilgili hizmetlerde yüzde 116 arttı. Balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde
75,66 artış oldu.

GCM Yatırım Banner

Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterirken en düşük artış yüzde 21,82 ile turunçgillerde en yüksek artış yüzde 295,72 ile lifli bitkilerde oldu.

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterirken bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt grup yüzde 4,95 ile turunçgiller oldu. En yüksek artış ise yüzde 61,29’la diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde kaydedildi.

Nisan 2022’de, endekste kapsanan 77 maddeden, 14 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 12 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 51 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Mart’ta Yıllık Artış Yüzde 84’ü Aşmıştı!

Mart ayında Tarım-ÜFE’de yıllık bazda yüzde 84,11, aylık bazda ise yüzde 12,02 oranında artış kaydedilmişti. Böylelikle Şubat’ın ardından Mart’ta yeni rekor seviye görülmüştü.

Endekste kapsanan 81 maddeden 71’inde artış gerçekleşirken yalnızca 4 maddenin ortalama fiyatında azalış gerçekleşmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın