Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tarım-ÜFE’de Yükseliş Sürüyor: Mart’ta Rekor Tazelendi

Tarım ürünlerine dair üretici fiyatlarını gösteren endeks Mart ayında da artışını sürdürdü. Ayrıntılı veriler haberde...
Tarım-ÜFE’de Yükseliş Sürüyor: Mart’ta Rekor Tazelendi
HABER GİRİŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini yayımladı. Rapora göre Tarım-ÜFE’de yıllık bazda yüzde 84,11, aylık bazda ise yüzde 12,02 oranında artış kaydedildi.

Rapora göre Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 12,02, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 46,31, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,11 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 36,59 oranında artış gerçekleşti.

Tarım-ĞFE yıllık değişim oranı
Kaynak: TÜİK

Sektörel bazda bakıldığında, bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 11,50, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 17,49 ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 25,66 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 6,20, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 12,56, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 16,98 oranında yükseliş kaydedildi.

Yıllık Tarım-ÜFE’de göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim yaşandı. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 32,10 ile koyun ve keçi ve yüzde 32,31 ile turunçgiller oldu.

GCM Yatırım Banner

Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 208,09 ile lifli bitkiler, yüzde 148,76 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 110,56 ile tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.

Sektör ve ana gruplara göre Tarım-ÜFE
Kaynak: TÜİK

Aylık bazda bakıldığında, Tarım-ÜFE’de göre 8 alt grup daha düşük, 3 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar, yüzde 5,16 ile canlı sığırlar, bunlardan elde edilen işlenmemiş süt ve yüzde 5,73 ile çeltik oldu.

Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 18,17 ile turunçgiller ve yüzde 17,38 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 8,32 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler oldu.

Tarım ÜFE geçtiğimiz Şubat ayında da rekor seviyede artış kaydetmişti. Yılın başından bu yana artan üretici fiyat endeksi, Şubat’ta yıllık yıllık yüzde 68,49, aylık yüzde 13,74 artış göstermişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.