Haftalardır ABD tahvillerindeki hareketliliği konuşuyoruz. Özellikle ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizlerindeki artış, birçok alanı doğrudan ilgilendiriyor. Türk tahvil getirilerinde de hızlı bir yükseliş başladı.
Türkiye’nin 2 yıl vadeli tahvil getirisi, dün çok sert bir yükseliş göstererek yüzde 42,50’ye çıktı. Bu seviye, son iki yılın en yükseği olarak kaydedildi. Saat 13.00 itibarıyla yüzde 9,34 artışla yüzde 41,80 oranında seyrediyor. 10 yıllık tahvil verimi ise yüzde 7,10 artışla yüzde 28,53 seviyesinde.
Aradaki fark kabaca 14 puanı aşmış durumda. Bu makasın açılmasıyla negatif getiri eğrisi son dönemin en yüksek seviyelerine çıktı.
Getiri Eğrisinde Negatif Eğilim
Getiri eğrileri pozitif eğimli, negatif eğimli veya düz olabiliyor. Negatif eğrisindeki artış, enflasyonun azalmaya başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.
Getiri eğrisi temel olarak aynı risklilik düzeyinde, aynı ölçüde likit ve aynı şekilde vergilendirilen ama vadeleri farklı olan tahvillerin verimleri arasında zamanın belli bir noktasındaki ilişkiyi ifade ediyor.
Eğrinin negatif olması uzun vadeli tahvillerin faizlerinin kısa vadeli tahvillerin faizlerinden daha düşük olduğunu gösteriyor. Pozitif olması ise tam tersi olarak yorumlanıyor.
Enflasyon, getiri eğrisini belirleyen faktörler arasında yer aldığı için eğrinin düzleşmesi ya da negatif eğimli olması geleceğe yönelik enflasyon beklentilerinde azalmaya işaret ediyor.
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı son piyasa katılımcıları anketinde uzun vadeli enflasyon beklentilerinde yükseliş eğilimi sürüyor. Hafta başında Bloomberg’de yer alan bir haber, dikkatlerin bir anda tahvil piyasasına çevrilmesinde etken olabilir.
Söz konusu haberde eğer dolar 30-33 liraya, politika faizi yüzde 40-45’lere çıkar ve enflasyonda istikrarlı düşüş başlarsa, 2024 yılında Türk tahvil piyasasına yabancı akını olabileceği söylendi.