Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Yabancı Yatırımcı Türk Tahvilleri için 2024’ü Gözlüyor

Bloomberg, 2024'teki yerel seçimlerinin ardında Türk tahvillerine yabancı akını olabileceğine işaret etti. Detaylar haberin içerisinde;
Yabancı Yatırımcı Türk Tahvilleri için 2024’ü Gözlüyor
HABER GİRİŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetimini değiştirmesiyle uygulanan yeni politikanın sonuçlarına ilişkin dünyanın en büyük yatırımcılarından değerlendirmeler geldi.

Yatırımcılar, gelişmekte olan ülkelerin 8 trilyon dolarlık yerel para tahvil havuzunda gelecek yılın en büyük parlak noktasının TL cinsinden tahvil piyasası (DİBS) olabileceğine işaret etti. Sunulan rekor yüksek getirilere rağmen çok az fon pozisyon alıyor.

Bloomberg’in “Gelişmekte Olan Piyasalarda 2024 Yılının Tahvil Ticareti Türkiye’yi Bekliyor” başlıklı haberinde, DİBS’e yoğun sıcak para girişinin yerel seçimler sonrasına kalabileceğine işaret etti.

2 trilyon dolar fon yöneten Amundi SA’nın da aralarında bulunduğu para yöneticileri, Türkiye’nin faiz oranları merdiveninde bir adım daha atmasını ve daha zayıf bir para birimine izin vermesini talep etti. Böylece lira tahvillerinin yeniden yatırım yapılabilecek hale geleceği savunuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) art arda 5 faiz artışı kararının ardından bile politika faizinin gelecek yıl için öngörülen enflasyon oranının altında olduğuna dikkat çekildi.

GCM Yatırım Banner

TCMB Faiz Artış Sinyali Verdi

Geçen hafta TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından açıklanan Enflasyon Raporu’na da değinilen haberde, bankanın ek faiz artışı için sinyal verdiği yönünde yorumlandı.

Asya dışındaki dünyanın en büyük beşinci gelişmekte olan ekonomisi olarak nitelendirilen Türkiye’ye milyarlarca dolarlık tahvil girişinin olabileceği ileri sürüldü.

TCMB’nin faizi Haziran’dan bu yana dört kattan fazla artarak yüzde 35’e çıkardığı hatırlatılarak, Amundi ve Itau Varlık Yönetimi gibi şirketlerin yüzde 5 ile 10 puanlık bir artış daha istediği kaydedildi. Bu seviyenin, bazı ekonomistlerin öngördüğü yıl sonu faiz noktası olduğu eklendi.

Lira Tahvilleri Yabancı Yatırımcılara Cazip Gelecek

Itau Unibanco‘dan Scott Grimberg, politika yapıcıların yüzde 40 veya daha yüksek bir politika faizini koruyabileceğini belirtti. Liranın birkaç ay boyunca yatay seyredeceğini ve 2024’te politika devamlılığı sağlanırsa lira tahvillerinin yabancı yatırımcılar için çok cazip hale geleceğini dile getirdi.

Söz konusu konuşlar altında Türkiye’nin iç borcunun gelişen piyasa yatırımcıları için 2024’te yılın en karlı trade’i haline gelebileceği öngörüldü.

Yabancı alıcıların lira tahvil piyasasına geri dönmesinin, Türkiye’nin kurtuluş hikâyesini tamamlanmaya yaklaştıracağına dikkat çekildi. DİBS’te yabancı pozisyonunun, on yıl önceki zirve noktası olan 70 milyar dolardan 1 milyar dolar seviyesine gerilediği anımsatıldı.

Yatırımcı Duyarlılığı Nasıl Tersine Dönebilir?

Uzun süredir “faiz lobisi” olarak nitelendirdiği durumun borçlanma maliyetlerini artırmakla ve liraya karşı spekülatif saldırılar düzenlemekle suçlayan Erdoğan’ın hala telafi etmesi gereken çok şey olduğunun altı çizildi.

DİBS’in gelişmekte olan piyasalarda Mayıs sonundan bu yana en kötü performansı sergilediğine işaret edilerek Türk bankalarının yurt dışı şubelerinden kaynaklandığı düşünülen Eylül’deki kısa bir alım dalgası dışında piyasaya girişlerin ihmal edilebilir seviyede olduğu vurgulandı.

Avrupa’nın en büyük para yöneticisi Amundi’nin gelişen piyasa tahvilleri direktörü Sergei Strigo’ya göre Türkiye’ye yönelik yatırımcı duyarlılığını tersine dönmesi faizlerin en az yüzde 40-45’e çıkarılması ve liranın dolar başına 30-33 civarında zayıflamasına bağlı.

Enflasyon İstikrara Kavuşturulmalı

Türkiye’de şu anda yüzde 62’ye yakın seyreden enflasyonun istikrara kavuşturulmasının da hayati önem taşıdığı savunuldu.

Türk bankalarının, kredi hedeflerini tutturamamaları veya müşterilerini döviz tutmaktan caydırmamaları durumunda menkul kıymet satın almaya zorlandığı bildirildi.

Geçen ay söz konusu düzenlemelerin kısmen kaldırdığı anımsatılan haberde, DİBS getirilerini yapay olarak bastırıldığı vurgulandı. Bunun da yatırımcıları şişirilmiş fiyatlardan tahvil satın almaktan caydırdığının altı çizildi.

Türkiye’nin 10 Yıllık Gösterge Tahvil Faizi Yüzde 20 Yükseldi

Mayıs seçimlerinin ardından daha geleneksel politikalara dönüşten bu yana Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvil faizlerinin yüzde 20’den fazla artış gösterdiği hatırlatıldı. Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 30’a yükseldiği bildirildi.

JPMorgan Chase & Co.’daki stratejistler, 10 yıllık DİBS getirisinin rayiç değerini yüzde 35,7 civarında gördüklerini ve bu seviyeye ulaşana kadar kenarda kalacaklarını dile getirdiler.

Londra’daki Abrdn yatırım direktörü Viktor Szabo, “Yeni ve yetenekli ekonomik ekibinin  olumlu adımlarını görmek cesaret verici olsa da, zorluklar çok büyük. …Henüz Türkiye’de yatırıma girişmiyoruz. Hem faizler hem de kurun daha fazla ayarlanması gerekiyor.” dedi.

SWAP Pazarı Kapalı, Fonlar Riski Yönetemiyor

Offshore lira swap piyasasında halen yürürlükte olan kısıtlamaların, politika yapıcıları çeken rekabet halindeki önceliklerin altını çizdiği paylaşıldı.

Haberde, konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türk yetkililer kısa vadede yurt dışı lira arzına yönelik tavanı gevşetmeyecek çünkü bu açığa satışlarda artış riski doğuracak.

Türkiye’deki iç siyasi döngünün yabancıların giriş zamanlamasını da zorlaştırdığı vurgulandı. Mart’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin, hükümetin daha sıkı politikalar yerine ekonomik büyümeye yeniden prim koymaya başlaması durumunda endişe yarattığı aktarıldı.

Türkiye’ye Önemli Yatırım Akışları Olabilir

Haberde, en büyük bilinmeyenin Erdoğan’ın kendisi olduğuna dikkat çekilerek, “Ekonomiyi kendi isteğine göre şekillendirme arayışında olan Erdoğan, politikayı normalleştirmeye yönelik daha önceki girişimlere birkaç ay sonra son vermek için daha önce Merkez Bankası başkanlarını görevden almıştı.” ifadeleri yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi yetkililerin, yatırımcılara bu kez Erdoğan’ın tam destek verdiği konusunda güvence verdiği öne sürüldü. Mesajın, Societe Generale SA’da yankı uyandırdığı ileri sürüldü.

Societe Generale stratejisti Marek Drimal, “Yeni ekonomi ekibi Türkiye ekonomisini doğru yola sokmayı başarırsa, gelecek yıl önemli yatırım akışları gerçekleşebilir.” dedi.

Yatırımcı Yerel Seçimleri mi Bekliyor?

2024 yılında belediye seçimlerinden sonra gelecek dört yıl seçim takviminin net olduğu ve potansiyel olarak ortodoks politikaların yürürlüğe girmesi için zaman olacağı öngörüldü.

Şu anda yalnızca kısa vadeli enflasyon bağlayıcılara sahip olan Van Eck Associates Corp., Türkiye’de kararlılığın aşınmaya başlamaması durumunda bir fırsat sezdiğine işaret etti.

Van Eck portföy yöneticisi yardımcısı David Austerweil ise geçmiş politikaların gevşetilmesinin piyasa oranlarını nasıl etkileyeceğinin görülmesi gerektiğini savundu.

Austerweil, “Önümüzde yalnızca yerel seçimlerin olması, yakın vadede başka bir hızlı politika değişikliği riskini azaltıyor.” ifadelerini kullandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.