Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan ve geçen yıl Kasım ayında uzatılan tahıl koridoru anlaşmasında tarih konusu yine gündeme geldi. 18 Mart’ta sona erecek anlaşmanın yenilenmeyeceğine ilişkin çekinceler, Rusya’nın tavrının ne olacağı sorusuyla daha çok belirsizlik yarattı.
Uygulanan ekonomik ambargoların kaldırılması için garanti isteyen Moskova, ısrarını sürdürdüğü için Kremlin’in tahıl anlaşmasını koz olarak kullanacağı mesajı verildi.
Konuyu gündemine taşıyan Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre Moskova, Rus tarım ürünleri ve gübresinin ihracatına yönelik engellerin kaldırılmasını bekliyor.
Sputnik’in Türk kaynaklardan edindiği bilgiye göre anlaşma tarihinin güncellenmesi için çalışmalar sürüyor.
Rusya’nın talepleri için ise BM ile eşgüdümlü çalışılıyor. Mevcut durumda dünya kamuoyuyla paylaşılacak kesin çözüme ulaşılmamış olsa da çalışmalar sekteye uğramadan devam ediyor.
Rusya: Üstümüze Düşeni Yerine Getirmeye Hazırız ama…
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada, haftaya Cuma günü sona erecek olan anlaşmanın eşit mutabakatlar temelinde sağlanması şartıyla devamlılığının sağlanacağını söyleyerek şöyle ifadede bulunmuştu:
“Biz, anlaşmanın üzerimize düşen kısmını yerine getirdik ve yerine getirmeye hazırız. Bu Batılı, Amerikan şirketlerinin ceplerini doldurduklarından ve kendi karları için bir kez daha hile yapma arzusunda olduklarından bahsediyorsak, bu ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın entrikalar serisinin bir parçasıdır.”
Ukrayna: Süre 3 Ay Değil, 1 Yıl Uzatılsın
Rusya, aldığı savaş kararına gelen yaptırım kararlarını delmeye çalışırken, işgal altındaki Ukrayna ise anlaşmanın bir yıl daha uzatılması taraftarı.
Ukrayna Altyapı Bakan Yardımcısı Yuriy Vaskov’un konuya ilişkin açıklaması şöyle:
“Nikolayev Limanı bu anlaşmaya dahil edilirse, tarım ürünlerini taşıyan gemilere saldırmama taahhüdü olur, mevcut koşullarda bile çalışılabilir.”