Sterlin, Federal Rezerv yetkililerinin merkez bankasının bu ay bir faiz artırımını atlayabileceğini belirtmesi ve Birleşik Krallık verilerinin giderek daha kasvetli bir ekonomi tablosu çizmesinin ardından dolardaki düşüşün avantajını kullanarak yükseldi.
Sterlin, dolar karşısında en son yüzde 0,2 artışla 1,2467 dolara kadar çıktı. Mayıs ayında dolar karşısında yüzde 1 düşen sterlin, Şubat’taki yüzde 2,8’lik kayıptan bu yana en büyük aylık düşüşünü gerçekleştirdi. 2023 ise şimdiye kadarki yüzde 3,1’lik artış sürüyor.
Sterlin, geçen ay euro karşısında yüzde 2 değer kazandı ve bu o zamandan beri bir aydaki en yüksek değer oldu. İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) alınan veriler, İngiliz borç verenlerin Nisan ayında Mart ayına göre daha az ipotek onayladığını ve yeni kredilerin değerinin de düşerek konut piyasasındaki yumuşaklığı vurguladığını gösterdi.
Mortgage kredi kuruluşu Nationwide tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapor, Birleşik Krallık konut fiyatlarının Mayıs’a kadar olan 12 ayda 2009’dan bu yana en büyük düşüşünü gösterdiğini ve ülkenin konut piyasasının ters rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu gösterdi.
İngiltere, G7 ekonomileri içinde en yavaş büyümeye ve en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda. Pek çok çevrenin faiz oranlarını yükseltmekte çok yavaş olduğuna inandığı İngiltere Merkez Bankası (BoE), muhtemelen bu ay oranları tekrar yükseltmek zorunda kalacak.
Birleşik Krallık enflasyonu Ekim’deki yüzde 11,1’lik zirveden Nisan’da yüzde 8,7’ye gerilerken, ABD enflasyonu geçen Haziran’da yüzde 9,1’den yüzde 4,9’a düştü. BoE oranları 350 baz puan artırarak yüzde 4,50’ye çıkardı. FED’in oranları aynı seviyeye çıkarması sadece yedi ay sürdü ve mevcut seviye yüzde 5,25 noktasında.
BMO küresel para birimi stratejisti Stephen Gallo, “İngiltere enflasyonu yüksek kalmaya devam ederse, sterlini potansiyelinden daha fazla aşağı yönlü görüyorum.” notunu düştü.