AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda 30 Mart tarihinde kabul edilmişti. Son gelişmeye göre TBMM Genel Kurulunda, Kanun Teklifi’nin 8 maddesi daha kabul edildi.
Bu kararın ardından spor kulüplerinin dernek statüsünden çıkarılıp anonim şirket olarak tescil edilmelerinin önü açıldı. İlgili kanuna göre kurulan ve tüzel kişilik kazanan anonim şirketler, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil edilmeleri ile spor anonim şirketi vasfını alacak.
Spor federasyonları, belirli liglerde yer alabilmek için spor anonim şirketi statüsünde olma yükümlülüğü ile ödenmiş sermayesi 1 milyon liradan az olmamak üzere asgari sermaye zorunluluğu getirebilecek.
Eğer tescil ettirdikleri spor dalı faaliyetlerine izinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste 3 yıl katılmazlarsa, tescilleri ilgili spor federasyonu tarafından iptal edilecek.
Bir spor kulübü ile bağlantılı olan spor anonim şirketlerinde şirket karından kurucuların, yönetim kurulu üyelerinin ve diğer kimselerin herhangi bir menfaat sağlanamayacağı belirtilirken, gelir kaynakları için şu ifade kullanıldı:
“Üye aidatları, sponsorluk gelirleri, sporcu transferlerinden alınan ücretler, sporcu yetiştirme tazminatları, sporcu eğitim, kurs ve benzeri ücretler, faaliyetlere katılım bedelleri, müsabaka hasılatları, yayın gelirleri, sahibi veya ortağı olduğu şirketler ile işletmelerden elde edilen gelirler, toplantı ve benzeri faaliyetlere ilişkin gelirler, reklam gelirleri, kira gelirleri, spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarından elde edilen isim hakkı gelirleri, bağış ve yardımlar, spor dışı faaliyetlere ait gelirler, finansman gelirleri, öz sermaye katkıları, diğer benzeri gelirler.”