Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

S&P: Türkiye’de Enflasyonu Kontrol Altına Almak Zorlaşacak

Rusya-Ukrayna savaşının buğday ve enerji fiyatlarını artırdığına dikkat çeken S&P yetkilisi, enflasyonla mücadelede getireceği zorluklara değindi.
S&P: Türkiye’de Enflasyonu Kontrol Altına Almak Zorlaşacak
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Pazartesi günü açıkladığı verilere göre enflasyon son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 61,14, bir önceki aya göre ise yüzde 5,46 arttı.

Standard & Poor’s (S&P) EMEA Ülke Notları Direktörü Maxim Rybnikov, Türkiye’deki enflasyon durumu hakkında Bloomberg HT’ye konuştu.

Rybnikov, geçtiğimiz günlerde kurumun aldığı not kararına değindi. S&P, Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu “B+” olarak teyit edip, yerel para cinsinden kredi notunu ise “BB-“den “B+”ya indirmişti.

Rybnikov, söz konusu değerlendirme yapılırken Türk lirası ile yapılan borca baktıklarını söyledi. Yerel ve yabancı para birimi kredi notu Türk hükümetinin ve yerel para biriminin notu demek olduğunu ifade etti.

Ardından sözü enflasyona getirdi. Ukrayna’da yaşanan savaşın önümüzdeki günlerde enflasyonu kontrol altına alma açısından Türkiye’yi daha da zorlayacağını söyledi. Artan enerji ve buğday fiyatlarının yanında temel olarak Merkez Bankası’nın güvenilirliğinin azaldığını dile getirdi.

GCM Yatırım Banner

“Burada TL ile olan borç bakılıyor. Yerel ve yabancı para birimi arasındaki farklılık çok nadir görülen bir şey, şu an 137 hükümete bakıyoruz bunların sadece 12’sinde böyle bir durum var.” açıklamasına yer verdi.

“Kendi para birimi bağımsız bir şekilde dış değerlerden etkilenmeden yönetmesi veya faizlerini dış değerlerden bağımsız olarak belirlemesinden bahsediyoruz.” diyen Rybnikov, hükümetin müdahalede bulunduğuna dikkat çekti. Aralık ayında devreye sokulan kur korumalı mevduat sistemine atıfta bulunarak, döviz kurunun dengelenmeye çalışıldığını söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.