Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türk bankaları hakkında rapor hazırladı. Ekonomik dengesizlik yaşayan Türkiye’de bankaların yaşadığı risklerin arttığı belirtildi.
kolayca yatırım yapın
S&P Global’in değerlendirmesine göre Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarındaki artışların ve uygulanan geniş para politikasının hiper enflasyon ortamına yol açtığı vurgulandı.
Negatif faiz ortamında yaşanan ekonomik dengesizliklerin ve hızlanan kredi büyümesinin gayrimenkul fiyatlarında artışa zemin oluşturduğu açıklandı.
Konut fiyatlarına dikkat çekilen raporda, artan gayrimenkul fiyatlarının bankaların varlık kalitelerine teminat olarak tutulan gayrimenkullerin değerini artırarak fayda sağlandığı söylendi.
Piyasaya müdahale riskinin söz konusu olabileceği öngörüsü ile “Keskin bir düzeltme riskinin artmakta olduğunu düşünüyoruz. Bize göre, eğer konut fiyatları hızla düşer ise bu er ya da geç bankacılık sistemi için önemli kredi zararlarıyla sonuçlanır” denildi.
“Gelecek Günlerde de Kötüleşme Sürecek”
Makroekonomik ortamın gelecek günlerde de kötüleşmeyi sürdüreceği tahmini yapıldı. Raporda yer alan ifade şöyle:
“Gayrisafi Yurt içi Hasıla’da (GSYH) büyümenin 2023’de yüzde 3’ün altına hafif şekilde gerilemesini beklemiyoruz. Enflasyonun gelecek yıl ortalamada yüzde 40’ın üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Kalkınmakta olan piyasalarda merkez bankalarının şahin duruşlarının etkisiyle Türk lirası zayıf kalmaya devam edecek. Türk yetkililerin oldukça genişlemeci mali duruşları ve para politikası liraya güvenin daha da baltalanması riski yaratıyor. Zayıflayan lira aynı zamanda Türkiye’nin şirketler sektörünün kredibilitesini de aşındırıyor.”
“Bankalar Kırılgan Olmaya Devam Ediyor”
Türkiye’de bankaların kredi zararlarının 2022-23 döneminde yıllık olarak ortalama 320 baz puan olacağı tahmini yapıldı.
31 Ocak 2022′ tarihinde yüzde 2,4 olan sorunlu kredilerin 2023 yılında yüzde 4-5 aralığında kalacağı beklentisi de eklendi.
Bankacılık sektörü risk trendinin negatif alanda yer aldığı, hükümetin ödemeler dengesi risklerini kontrol altına alabilmesi durumunda dış borcun gelecek birkaç yılda kademeli olarak azalabileceği söylendi.
S&P açıklamasında “Ancak bankalar negatif piyasa ortamına ve risk algılarına karşı oldukça kırılgan olmaya devam ediyor” denildi.
Ukrayna Türk Bankalarına Yaptırım Uygulanmasını İstemişti
Türkiye’de mevcut ekonomik yapının yanı sıra Türk bankaları Avrupa-Rusya çekişmesinden de etkilenmişti.
Rusların Türk bankaları üzerinden işlemlerini yürütmesi üzerine Ukrayna, Türkiye’deki bankaların da yaptırımlara tabi olmasını istemişti.
Batı’nın Rus yaptırımlarında hedef gösterilen Türk bankaları, Rus ödeme sistemi Mir’den çıkmıştı. Rusya ise Türkiye için ABD’ye karşı güçleri birleştirme çağrısı yaparak, ticari ve ekonomik iş birliği talep etmişti.