Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sırbistan’dan AB Çıkışı: Rus Petrolünü İthal Edemeyeceğiz

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, AB yaptırım kararları sonrasında Rus petrolünü ithal edemeyeceklerini duyurdu. Detaylar altta;
Sırbistan’dan AB Çıkışı: Rus Petrolünü İthal Edemeyeceğiz
HABER GİRİŞ

Avrupa Birliği’nin (AB), Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya karşı hazırladığı yaptırım paketleri birer birer açıklanırken, 6. yaptırım paketi bu ayın başlarında ilan edilmişti.

Son paket ile Rus petrolünün AB’ye ithalatının yasaklandığı ve böylelikle Rusya için büyük bir gelir kaynağının kesildiği duyurulmuştu. Pakette, Rus ham petrolünün altı ay içinde ve diğer rafine edilmiş petrol ürünlerinin sekiz ay içinde kullanımdan kaldırılacağı bilgisi de yer alıyordu.

Gelişmeler üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bugün yaptığı açıklamada yaptırımlar nedeniyle Rus petrolünü ithal edemeyeceklerini söyleyerek durumdan yakındı.

“Akaryakıt Sorunumuz Büyüyor”

Vucic açıklamasında; “Her gün onlarca yeni sorun ortaya çıkıyor. Günde 350 ton akaryakıt tüketiyoruz ve kışın bunun yedi kat daha fazlasını harcıyoruz. Naftna Industrija Srbije’de (Sırp çok uluslu petrol ve gaz şirketi) yeterli miktarda akaryakıt yok ve daha fazlasını bulmamız gerekiyor” derken sözlerine şöyle devam etti:

“1 Kasım’dan itibaren mevcut yaptırımlar çerçevesinde artık Rus petrolünü ithal edemeyeceğiz ve o zamana kadar daha hangi yaptırımların getirileceğini Tanrı bilir.”

Yaptırımlar Sırbistan’ın Cebinden 600 Milyon Dolar Aldı!

Vucic, daha önce yaptığı açıklamada, AB’nin Rus petrolüne yönelik yaptırımlarının Sırbistan’ın cebinden 600 milyon dolar çıkmasına neden olduğunu belirtirkek şöyle konuşmuştu:

“Sadece Rus petrolüne yaptırım uygulayarak cebimizden 600 milyon doları doğrudan aldılar! 600 milyon dolar bu bir yıl içinde doğrudan Sırp vatandaşlarının cebinden çıktı. Sırbistan’daki insanlar bunu bilmelidir. Kerkük, Irak petrolü 31 dolar varil başına daha pahalı. Bizden 600 milyon dolar aldılar ve hala gaz için ek para yatırmamız gerekiyor.”

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın