Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sert Dalgalanmalar Yaşayan Japon Yeni Hala Güvenli Liman mı?

2024'ün büyük bölümünde büyük volatilite gören Japon yeni, son dalgalanmaların ardından hala güvenli liman mı? Uzmanlar yanıtladı...
Sert Dalgalanmalar Yaşayan Japon Yeni Hala Güvenli Liman mı?
HABER GİRİŞ

Japon yeni, Temmuz ayında dolara karşı 162 ile 38 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra Japonya Merkez Bankası’ndan faiz artırım hamlesi geldi. Ardından Japon yeni, güçlü yükselmeye başladı ve bu durum, yen carry trade pozisyonlarında çözülme hareketini başlattı.

Uzmanlar, carry trade endişelerindeki artışın da tetiklediği küresel borsa çöküşüne dair farklı yorumlarda bulunurken bazıları USD/JPY hareketinin bir krizi başlatabileceği konusunda uyardı.

USD/JPY Hareketi
KAYNAK: piyasa.paratic.com

Peki, son dönemdeki finansal çalkantı ortasında Japon yeni, hala güvenli liman mı?

Uzmanlara göre sorunun yanıtı evet. CNBC’ye konuşan uzmanlar, yenin güvenli liman statüsünün, para biriminin “öngörülebilirliği” nedeniyle büyük ölçüde bozulmadan kaldığını savundu.

Sumitomo Mitsui Banking Corporation’da ekonomist olan Ryota Abe, “Japonya’nın dünyanın en büyük dış alacaklısı olmaya devam etmesi ve ülkede sürdürülebilir cari hesap fazlası ve enflasyon görmesi gerçeği göz önüne alındığında, yene güvenli liman diyebileceğimize inanıyoruz” ifadeleriyle görüş bildirdi.

GCM Yatırım Banner

Varlık ve fon platformu Endowus’un baş yatırım danışmanlık görevlisi Hugh Chung, ABD tahvil getirileri ve hisse senetleri aynı anda düştüğünde, örneğin 2008 çöküşü ve 2020’deki Covid-19 kaynaklı çöküşte, para biriminin güvenilir bir şekilde güçlendiğini hatırlattı.

Chung, bu yıl yendeki keskin oynaklığı ABD ve Japonya devlet tahvili getirileri arasındaki büyük farka bağladı. 10 yıllık Japonya devlet tahvili getirisi yüzde 1’in biraz üzerinde seyrederken, 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi yüzde 4’e yakın seyretti.

Zaten bu faiz oranı farkı, yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklara yatırım yapmak için ucuza yen üzerinden borç aldıkları “carry trade” olarak bilinen şeye yol açtı.

Yen’in ABD faiz oranlarına karşı hassas olma özelliğini kaybetmediğini söyleyen Chung, büyüme korkusu sırasında güvenli liman varlığı olmaya devam edeceğini söyledi.

Japon para birimi için tahminde bulunan ekonomist Abe, yenin bu yıl dolara karşı 145 civarında işlem göreceğini ve daha fazla güçlenmesinin Fed’in faiz indirimlerinin hızına bağlı olacağını öngördü.

Para biriminin 2025 yılı sonuna kadar dolara karşı 138’e kadar güçlenmesini ve bir miktar yüksek oynaklık yaşamasını bekleyen Abe, 130’a ulaşabileceğini ekledi.

Fakat Chung, Abe’nin yorumuna katılmadı. “Yenin oynaklığı muhtemelen bu yıl zirveye ulaştı çünkü ‘carry trade’in geri çekilmesi kısmen gerçekleşti ve merkez bankalarının eylemleri muhtemelen piyasalar için daha az sürpriz olacak.” ifadeleriyle değerlendirmede bulundu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.