Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün akşam, Finansal İstikrarın Güçlendirilmesine Yönelik Kurul Kararlarını yayımladı. Konut kredileri dışındaki bireysel kredilerin risk ağırlığı artırılırken, yurt dışı harcamalarında bazı alanlarda taksit imkanı kaldırıldı.
Özellikle turizm sektörünü ilgilendiren karara sektör temsilcileri tepki gösterirken, birçok ekonomist de asıl sıkılaştırmanın ve makroihtiyati tedbirlerin şimdi başladığını söyledi.
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu da alınan kararları değerlendirdi.
Amaç Kredileri Frenlemek
BDDK’nın yurt dışı harcamalarında taksitleri yasaklaması ile ülkeden döviz çıkışının çıkmasının istenmediğini söyleyen Babuşcu, diğer kararla ise konut kredisi dışındaki bireysel kredi işlemlerinde risk ağırlığını artırarak, sermaye yükümlülüğünün artırıldığını belirtti.
Bunların kredileri frenlemek, talebi azaltmak ve enflasyonu önlemek amacıyla alınan kararlar olduğunu ifade etti.
Enflasyonu önlemenin ve parasal sıkılaştırmanın en önemli aracının politika faizi olduğunu belirten uzman isim, “Birileri faizin yükseltilmesini istemiyor, hükümet faize dokunamıyor veya faizi yükseltemiyor. Ana yoldaki faiz yükseltme aracını kullanmayıp, yan yollardan, yan araçlardan yararlanmaya çalışıyor. Hastaya antibiyotik verilmesi lazım ama antibiyotik vermeyip aspirin tedavisi yapıyor. Hasta yoğun bakımda ama aspirinle tedavi etmeye çalışıyorsunuz hala. Bunlar çare olmayacak tedbirler.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Karar Tüketicileri Çok Etkilemeyecek
Alına bu kararın tüketiciler için çok ciddi bir değişiklik olacağını sanmadığını, bir miktar daha az bireysel kredi kullanma şeklinde bir etki yaratacağını yorumladı.
Krediye erişimin gittikçe zorlaştığını, ekonomi yönetiminin tüketicinin mal ve hizmetlere olan talebini azaltıp talep enflasyonunu önlemeye çalıştıklarını anlattı.